Ezen a hétvégén még tesztelheti, hétfőtől, már „rendesen” kell fizetni érte: elindult az értékesítés az IC+ 1. és prémium osztályra

iho/vasút   ·   2021.11.13. 09:00
00_ic_premium

November 15-étől már négy új IC+ 1. és prémium osztályú kocsival utazhatnak a kör-IC, valamint a Záhony–Nyíregyháza–Budapest és a Sátoraljaújhely–Miskolc–Budapest vonalak egyes IC járatain, és innentől már kötelező lesz rájuk a jegyváltás is. A kocsi 1. osztályú termes helyeire és a csendes fülkébe 1. osztályú menet- és helyjegyet kell váltani. A prémium fülke az 1. osztályú menetjegy és az esetlegesen szükséges IC pótjegy mellett 1000 forintos helyjegyváltással vehető igénybe. A prémium szakasz utasainak ajándék kávéval vagy teával kedveskedik az Utasellátó a bisztrószakaszban.

November 14-éig tart az IC+ kocsi 1. és prémium osztály bemutató időszaka. Az utasok körében már most nagy népszerűségnek örvend az új kocsitípus, egy hónap alatt több ezren próbálták ki a kör-IC-ben közlekedő jármű szolgáltatásait. Vasárnap véget ér a bemutató időszak, aki addig vált még a Dália és Vércse kör-IC járatokra másod- vagy első osztályú jegyet, kipróbálhatja az új 1. és prémium osztályú IC+-kocsi szolgáltatásait is többletköltség nélkül.

November 15-étől, hétfőtől már négy új IC+ 1. és prémium osztályú kocsi közlekedik menetrendszerűen, amikre már kötelező a jegyváltás. Elindult a jegyértékesítés, a jövő héten menetrendszerűen közlekedő új kocsikra már megvásárolhatóak elővételben a jegyek. A kocsi 1. osztályú termes helyeire és a csendes fülkébe 1. osztályú menet- és helyjegyet kell megváltani. A prémium fülke az 1. osztályú menetjegy és az esetlegesen szükséges IC pótjegy mellett 1000 forintos helyjegyváltással vehető majd igénybe. A prémium szakasz utasainak ajándék kávéval vagy teával kedveskedik az Utasellátó a bisztrószakaszban. Az 1. osztályú kocsi termes részébe és a prémium fülkébe szóló menet- és helyjegyeket a személypénztárakban, a jegykiadó automatáknál, interneten és a MÁV applikáción keresztül is meg lehet váltani. A csendes fülkébe szóló jegyek jelenleg még csak a személypénztárakban és az Elvira felületén érhetők el.

A kör-IC mellett a 100-as (Záhony–Nyíregyháza–Budapest,) és a 80-as vonal (Sátoraljaújhely–Miskolc–Budapest) egyes IC-járatain, naponta összesen tíz vonaton találkozhatnak az utasok az új kocsitípussal. Ennek köszönhetően már több megyeszékhely és nagyváros elérhető a prémium fülkékkel is rendelkező kocsikkal, és az Utasellátó vendéglátás is visszatért. A bisztrószakasz kínálatában szendvicsek, rágcsálnivalók, édességek, valamint üdítők, meleg italok és alkoholos italok is szerepelnek. Meleg ételek közül pedig olyan streetfood jellegű fogások közül választhatnak az utasok, mint a frissen sütött töltött lepények, a hagyományossá vált hamburgerek – Start, Classic és Vega Burger –, valamint a hot dog. Készpénz mellett bankkártyával és mindhárom típusú SZÉP-kártyával is lehet fizetni. A bisztrószakaszt nemcsak az IC+ 1. és prémium osztályú kocsi, hanem a vonat bármely utasa igénybe veheti.

A kormány döntésének megfelelően november 1-jétől újra maszkhordási kötelezettség lépett életbe a MÁV-Volán-csoportnál: a közlekedési járműveken, a MÁV, a MÁV-HÉV, valamint a Volánbusz állomásainak, megállóinak zárt és nyitott területein egyaránt kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. Emiatt jelenleg csak a bisztrószakaszban lehet ételt-italt fogyasztani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek