Fejlődő mellékutak

MTI   ·   2013.03.25. 17:15
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) hétfői tájékoztatása szerint a Regionális Operatív Programok (ROP) keretében csaknem 280 kilométer alsóbbrendű mellékút felújítása történt meg 2012-ben, ezen 50 útszakasz már elkészült, az Új Széchenyi Terv több mint 26 milliárd forinttal támogatta a beruházásokat. Az idén további 583 kilométer út esetében kezdődhetnek meg a munkálatok a több mint 76 milliárd forint uniós forrásnak köszönhetően.

A 2010-2013-as időszak forrásai révén összesen több mint 114 milliárd forint felhasználásával kerülhet sor az alsóbbrendű úthálózat megerősítésére és felújításra. A rendelkezésre álló forrás közel egészét már odaítélték a nyertes pályázóknak, így ezen beruházások kivitelezése már folyamatban van - hangsúlyozza az NFÜ. Tavaly 361 kilométeren kezdődtek burkolat-megerősítési munkálatok, 35 milliárd forint uniós támogatással. A megkezdett 59 útszakaszból 50-nél a felújítás már befejeződött, további 9 szakasznál a munkaterület átadására került sor.

Az idei év első felében további 483 kilométer út esetében kezdődhet el felújítás, 63 milliárd forint támogatási összeggel. Az év második felében ezen felül további 17 útszakasz esetében indulhatnak el a munkálatok 13 milliárd forint támogatással, 100 kilométer hosszban. A 2013 első félévében megkezdődő munkákat várhatóan döntő részben még idén befejezik és átadják a forgalom részére.

A felújítási munkákon túl, 2013-ban országosan hatvan, téli és nyári útfenntartási munkákat ellátó univerzális tehergépkocsit is beszereznek több mint 4 milliárd forint támogatásból. A jelenlegi programozási időszakban a 4-5 számjegyű közutak fejlesztése terén minden régióban sikerült elérni a közel 100 százalékos forráslekötést - írja közleményében az NFÜ. A közútfelújítások a kistérségi központok és a nehezen megközelíthető térségek elérhetőségének javítását, a munkahelyek, közszolgáltatások könnyebb elérésének megteremtését szolgálják. A beruházások által csökkennek továbbá a közlekedés okozta környezeti károk és javul a forgalombiztonság is - hangsúlyozza a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Kapcsolódó hírek