Fellélegezhetnek a vitorlás-élményturisták!

iho/hajózás   ·   2018.12.02. 13:45
kekszalag_vitorlas_balaton_kislid

Az MTI értesíti a szívük helyén sekliket és karabinereket viselő vízisport-rajongókat, hogy a vitorlásszövetség Európai uniós támogatással több mint 640 millió forintot költött a vitorlás-élményturizmus fejlesztésére. Egyebek mellett 199 új hajót kaptak a vitorlásklubok – büszkélkedik a Magyar Vitorlás Szövetség.

A projekt fontos eleme volt, az eddig nem létező kikötőminősítési rendszer kialakítása és a "Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye" turisztikai portál fejlesztése is. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára szerint a hajóparkot, és az infrastruktúrát minőségében és mennyiségében is tovább kell fejleszteni, így a sportág vonzereje nő, az élményvitorlázás egyre több ember számára elérhetővé válik. A fejlesztés során az elmúlt két évben az MVSz megbízásából eljáró Magyar Vitorlás Akadémia NKft. 199 kishajót szerzett be, 420,5 millió forintért. Az új hajókat a Balatonhoz, és öt kisebb tóhoz helyezték ki.

A Balatoni kikötőket öt csoportba sorolták – ezeket kék csillagokkal jelölik – a besorolás szintje a feltételek teljesítésének arányától függ, a 40 százalék alatt teljesítő kikötő nem juthat csillaghoz. A vitorlás túraútvonalak fejlesztését célzó projektben létrejött "Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye" turisztikai portál főbb feladatai közöt szerepel a túravitorlázás népszerűsítése túraútvonal-ajánlatok bemutatásával, a helyi turisztikai attrakciók, rendezvények bemutatása, nem utolsósorban a helyi, turisztikai, kulturális vagy éppen vitorlázással kapcsolatos hírszolgáltatás.

A turisztikai portál biztosít felületet a „Vitorlázz itthon” kedvezménykártya-rendszernek is. A 640,7 millió forintos fejlesztéssel az ország tizenegy megyéjében válik elérhetővé a turisták számára a vitorlázás.

A Magyar Vitorlás Szövetség 1929-ben alakult, több mint 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente több mint kétszáz vitorlásversenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A Balatonon évente négy-hat alkalommal rendeznek Világ- és Európa-bajnokságokat, Európa Kupa-futamokat.

Lábfagyasztó decemberi időben nézegessünk Kék-szalag képeket, így megérthetjük a vitorlásfejlesztések fontosságát!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

GYSEV/iho   ·   2024.04.13. 12:00

A vasúttársaság Sopron és Nezsider között elsősorban turisztikai céllal indított járatainak az a célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit, látnivalóit.