Fénysorompó a javából

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.04.01. 16:05
sorompo_01

A cseh vasúti infrastruktúra-kezelőség (Správa železnic) az ország egyik leghírhettebb vasúti átjáróját biztonságosabbá tette azzal, hogy vörös led-izzókkal szórta tele a sorompórudakat, hogy azok még láthatóbbak legyenek. Arról a vasúti átájáróról van szó, ahol 2015-ben nagyon csúnyán összetört egy Pendolino szerelvény – a balesetben három ember vesztette életét.

Jól látható a lecsapódó sorompórúd<br>(fotók: Správa železnic)

A szerencsétlenség után azonnal elkezdtek dolgozni azon, hogy a szintbeni kereszteződés helyett aluljárót építenek. De a közlekedési építkezések Csehországban is hosszadalmas projekteknek számítanak, az építkezés legkorábban 2021–22-ben kezdődhet meg, addig pedig egy köztes megoldást választottak.

Nappali fényviszonyok között

A vörös ledekkel ellátott sorompórudak már egy észak-csehországi vasútvonalon felbukkantak, a studenkai átjáró a második ilyen az országban. A led izzókat sokkal jobban látni, korábban észrevehetők például alacsony látótávolság mellett. A sorompórudakat ugyanolyan könnyű áttörni, mint a fából készülteket, a műanyag rúd belseje üreges.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek