Ferihegy: nincs ónos eső, de készenlétben a szolgálatok

iho/repülés   ·   2012.12.15. 14:47
cim2

A budapesti repülőtér életében egyetlen percre sem okozott fennakadást a mai időjárás, bár korábban ónos esőt jeleztek a meteorológusok. A gyorsan melegedő időben azonban nem alakult ki jegesedés, sőt a beton hőmérséklete is fagypont feletti – adja hírül a repülőtér kezelője, a Budapest Airport.

A RAF egyik VC-10-es tankere is leszállt az esőben<br>(fotók: Hardy Mihály)

Ennek ellenére, ha alapfokon is, de továbbra is készültséget ad a Budapest Airport téli, úgynevezett havas szolgálata, bevetésre készen várakoznak a gépkezelők és a hatalmas hóeltakarító/jégmenetesítő berendezések is. Egyedül repülőtér 2-es terminálján kellett a járdákat hajnalban jégmentesíteni, nehogy az utasok közül bárki is elcsússzon.

Szerencsére nem fagyott le az előtér

A BA kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály közleményében jelezte: a repülőtér két futópályáján (az 1. pálya: 3 km, a 2. pálya: 3,7 km hosszú) folyamatosan méri a DAM-szolgálat (ügyeletes repülés üzemvezető) a tapadást. Egy speciális fékhatás mérő járművel folyamatosan ellenőrzik, hogy a nedves pályákon megfelelő-e a repülőgépek futóművei számára a fékhatás. Hasonlóan a gurulóutakhoz, állóhelyekhez, sehol sem kellett bevetni a havas szolgálat járműveit, nem alakult ki Ferihegy térségében ónos eső.

Parkol a Saab, résen a hószolgálat

A repülőtéri meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az enyhe levegő hatására még az éjszakai órákban is fagypont felett marad a hőmérséklet, igaz, jelentős mennyiségű esőre kell számítani.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.