Ferihegyi helyzetkép: kemény utasszámcsökkenés, jól pörög a cargo

iho/repülés   ·   2020.09.18. 12:00
a_covid_19_jarvany_alatt_is_jol_teljesit_a_cargo_city

Októberre is 80–90 százalékos visszaesésre számít a Budapest Airport, bezártak parkolókat, terminál-részeket.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2020. január–augusztus hónapokban összesen 84 ezer 510 tonna légi teherárut kezelt, ami csupán 3,3 százalékkal kevesebb 2019 azonos időszakához képest – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott értesítő, amely szerint tehát más repterekhez képest, ahol a járvány alatt „szinte teljesen eltűnt a légiáruforgalom”, a Cargo City forgalma stabil. Ugyanakkor a bulletinből kiderül, hogy

alaposan átalakult a forgalom szerkezete, a szélestörzsű utasszállítók padlószint alatti poggyásztere helyett elsősorban a „dedikált áruszállító járatok” hozzák-viszik a teherárut.

„A légiáru-szállítás zavartalan működése továbbra is kritikusan fontos a nemzetgazdaság működése szempontjából. Menetrendszerű cargo járatokat üzemeltetnek a Budapest Airport hosszú távú partnerei – a Cargolux Hongkongból, a Qatar Airways Dohából, a Turkish Airlines Isztambulból, illetve fontos új kapcsolatot jelent a Korean Air Szöul–Budapest cargo légijárata. Az integrátor és futárvállalatok is zavartalanul működnek a repülőtéren: a DHL Express, a FedEx / TNT Express és a UPS járatai napi szinten kötik össze Budapestet nagy logisztikai központjaikkal.”

(fotók: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Az új utazási korlátozások miatt több mint kilencven százalékkal csökkent a repülőtér forgalma a tavalyi szeptember elején mért adatokhoz képest, a napi gépmozgások száma 120 körüli, amely a tavaly szeptemberi napi átlagos járatszám kevesebb mint harminc százaléka. Teljes szeptemberre a Budapest Airport kilencven százalék feletti visszaesést vár 2019 azonos időszakához viszonyítva, hangzik a közlemény, hozzátéve,

több légitársaság októberre is csökkentést jelez, akkor is 80–90 százalék közötti forgalom-visszaesésre lehet számítani.

A csökkent forgalom miatt a Budapest Airport szeptember közepétől a Holiday Lite parkoló működését átmenetileg felfüggeszti. Az utasok a repülőtéri parkolók közül a Prémium Parkoló, a Terminál Parkoló és a Holiday Parkoló szolgáltatásait vehetik igénybe – adja hírül a közlemény, majd összefoglalja a terminálok részleges lezárását: nem vehetik igénybe az amúgy is gyér számban jelentkező utasok az 1. móló utasforgalmi területeit, a 2A utasfelvételi csarnokát és érkezési oldalát, illetve a B oldali utasmóló indulási szintjének egy részét. A check-in és a poggyászfeladás a 2B Terminálon történik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek