Földi kiszolgálás csupa zöldben

iho   ·   2019.12.09. 12:00
cim

(fotók: dnata, simple flying)

Bár ezt a híradás nem mondja ki egyértelműen, valószínűleg először sikerült teljesen környezet-tiszta módon kiszolgálni egy járatot, méghozzá a Dubai Nemzetközi Repülőtéren. A történelmi akcióról a járat utasai sem tudtak… A Simple Flying összefoglalója szerint az akciót az Emirates földi kiszolgáló cége, a dnata hajtotta végre, az érintett gép pedig egy Boeing 737-800-as volt, amelyet egy pakisztáni repülésre készítettek fel.

A Karacsiba induló flydubai utasszállítót elektromos vontató hozta az állóhelyre, az utasok beszállása elektromos meghajtású utaslépcsőkön át történt, ugyancsak elektromos vontatók hozták a bőröndöket, amelyeket elektromos futószalagon továbbítottak a poggyásztérbe.

A gép segédhajtóműve (APU) helyett a repülőtér központi elektromos rendszerére kapcsolódva biztosították a Boeing számára a szükséges energiát, mindezt annak jegyében, hogy a 737-es kiszolgálása egyáltalán ne járjon széndioxid kibocsájtásával. (A szkeptikusok persze itt szólnak közbe, vajon magát a reptér központi energia-rendszerét tudják-e szennyezőanyagok légkörbe eresztése nélkül működtetni.)

Az összefoglaló szerint a dnata eddig is igen nagy gondot fordított a környezeti terhelés csökkentésére a kiszolgálás terén, több mint 100 eco-járművel dolgozik és fokozatosan cseréli le összes eszközét, emelőjét, tisztán áram- vagy hibrid meghajtásúra. Az új légikikötő, a Dubai World Central már kizárólag ilyen járműveket és eszközöket használ majd, hangzik a híradás, illetve a cég csatlakozott azokhoz a légitársaságokhoz és kiszolgálókhoz, amelyek felhagytak az egyszer használatos műanyagok alkalmazásával.

A portál szerint a dnata lépései is azt igazolják, amit már sok légicég működésében lehet érzékelni, vagyis hogy a környezettudatos üzemeltetés fontos üzleti tényező is egyben, a közönség megnyeréséért folyó harc egyik egyre fontosabb eszköze. de maga a portál is felteszi-e a kérdést, vajon ezek a zöld erőfeszítések csak egy újfajta marketing részei, vagy valóban hozhatnak változást az iparágban és hatásukban a földi környezetre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.