Földkörüli repülések: két siker, egy katasztrófa

iho   ·   2014.07.27. 08:45
cim

Három földkörüli kísérlet, kettő sikeres, egy tragédiába fordult: egy ilyen nagy repülés ma sem kockázat nélküli.

A 19 éves Matt Guthmiller a legfiatalabb pilóta lett, aki körberepülte a Földet – egyedül. Az ifjú a világ egyik legjelentősebb felsőoktatási intézményénél, az MIT-nél kezdi tanulmányait, és eddig leginkább informatikával, számítástechnikával, programokkal foglalkozott, de gyerekkora óta imádta a repülést és amilyen hamar lehetett, megszerezte szakszolgálati engedélyét.

Matt, a legfiatalabb szólista

Még idejében vállalkozott a nagy útra, hogy megdöntse az előző rekordot, egy 21 éves fiatalemberét. Matt egy Beechcraft A36 Bonanzával repülte végig a nagy utat a gép hat ülése közül négyet szereltek ki, hogy a póttartályoknak legyen helye, merthogy volt olyan szakasz, például Hawaii és Kalifornia között, amelyhez 15 órányi repülés volt szükséges.

San Diegóban az ünneplők között ott volt édesanyja is, maga a fiatalember sok értelmeset nem tudott kinyögni: láthatóan fáradt volt, és érezhetően nem volt érzéke a publicitáshoz. A nagy út május 31-én kezdődött, Dél-Dakotában, Matt szülőhelyén, Aberdeen repülőteréről. Keleti irányba repül, átkelt az Atlanti-óceánon és leszállt az Egyesült Királyságban, majd Rómán, Athénon, Kairón és Abu Dhabin át vezetett az útja. India és a Fülöp-szigetek érintésével repült Ausztráliába és onnan Hawaiira, hogy aztán nekivágjon a leghosszabb szakasznak az USA nyugati partvidékéig.

A mai Earhart-gép, egy Pilatus PC-12-es

Negyvennégy nap után péntek éjszaka érkezett vissza végül Aberdeenbe, a megtett távolság több mint 29 ezer mérföld volt. Nyilatkozata szerint útja legfőbb célja „inspirálni az embereket: tegyenek valami nagyot”.  Mellesleg pedig az is fontos volt, hogy pénzt gyűjtsön nonprofit informatikai website-ja számára. Érkezésekor az volt a kérése anyjához, hogy menjenek egy jót hamburgerezni.

A repülés történetének részletei még nem ismerek, annyi biztos, hogy néhány kényszerű késlekedést leszámítva sima volt az út, néha az időjárás miatt nem tudott az előzetes menetrend szerit felszállni, így ragadt például némi időn át Pago Pago repülőterén, a legsúlyosabb problémája már az amerikai kontinensen volt hazafelé, egy defekt leszállás után.

Tiszteletkörök az apró Howland-sziget fölött

Ha időben tud felszállni Pago Pagóról, akkor feltehetően szinte egyszerre érkezik Honoluluba egy másik Földkerülő rekorderrel. Amelia Rose Earhart csak névrokona, de rendkívüli tisztelője a harmincas évek hősnőjének. 31 éves, korábban egy denveri tévétársaság munkatársa volt, sikeresen teljesítette ugyazon az útvonalon a földkörüli repülést, amit nagy elődje akkor követett, de nem tudott befejezni.

A mai Earhart egy egyhajtóműves, légcsavaros gázturbinás Pilatus PC-12-essel repülte körbe a glóbuszt, másodpilótája Shane Jordan társaságában, és útjának leginkább megindító pillanatait akkor élte át, amikor átrepült a Howland sziget felett, ahová Amelie Earhartnak 1937 júliusában meg kellett volna érkeznie, de amit sohasem ért már el, és eltűnése azóta is az egyetemes aviatika egyik kiderítetlen, szinte misztikus eseménye.

A sikeres út utolsó szakasza: a tapasztalt másodpilóta, a fiatal kapitány és a nagy előd

A mai Amelie Oaklandból startolt és oda is érkezett vissza, és mint elmondta, a gépen ugyan van robotpilóta, de például a brazíliai Natal és az afrikai Dakar közti átkelés során végig kézzel vezette a gépet, nyolc órán át, hogy érezze, mekkora volt Earhart teljesítménye. Az út révén gyűjtött pénzzel elsősorban a fiatal nőket akarja ösztöndíjjal bátorítani arra, hogy válasszák a repülést élethivatásul, vagy legalábbis hobbiként, merthogy most a pilótáknak csak mindössze hat százaléka nő.

Katasztrófával végződött viszont a harmadik, a napokban zajló földkörüli út: a pakisztáni származású, indianai Babar Suleman és 17 éves fia életét vesztette, miközben megpróbálták a maguk nagy utazását véghezvinni. A fiatalember, aki korábban megszerezte az úthoz szükséges valamennyi képesítését, 17 évesen a legifjabb lett volna, aki egymotoros gépen (ha nem is szólóban, mint Matt Guthmiller) egy hónapon belül körberepüli a Földet. A tervezett útvonal 26 ezer mérföld lett volna, a a baleset pedig Pago Pago repülőterénél történt, ott, ahol Matt Guthmillernek is várakoznia kellett a rossz idő miatt.

Haris és édeasapja is életét vesztette Pago Pago körzetében

Apa és fia a Samoa–Hawaii szakaszt akarták tehát megrepülni, de nem sokkal az éjszakai felszállás után, 23 mérföldre a partvonaltól, a Becchcraft az óceánba zuhant. A baleset oka még nem ismert, nem lehetetlen, hogy valamilyen előre nem jelzett meteorológiai jelenség okozta a földkörüli repülés tragikus végét. Egyébként a pakisztáni származású édesapa és gyermeke egy pakisztáni iskolaépítési alapítvány számára akartak adományokat gyűjteni az útjukkal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.