Formatervezési díjat nyert a Siemens Doha számára készülő Avenio villamosa

iho/vasút   ·   2017.07.15. 13:45
doha_avenio_kislid

A villamos minimalisztikus és időálló konstrukciója jól illeszkedik a környezetbe, és tükrözi Doha egyetemi városrészének modern építészeti stílusát. A villamos külső megjelenését tiszta vonalak, terjedelmes fehér felületek és elsötétített ablakok jellemzik. A tető speciális árnyékolása és a színezett, szigetelt ablaktáblák még szélsőséges külső hőmérsékletek esetén is biztosítják az utasok kényelmét. A világos és levegős belső tér, a finoman stilizált üléshuzatok és az elegáns tervezésű kapaszkodórudak kiemelik a jármű korszerű jellegét. Az Avenio terveit a „Yellow Window” (Sárga Ablak) dizájnügynökséggel együttműködve készítették.

Avenio belülről...

A Siemens 2012-ban kapott megrendelést a Katar Alapítványtól egy kulcsrakész villamosvasúti rendszer leszállítására Dohaának. Az Avenio teljes mértékben felsővezetékek nélkül fog üzemelni egy 11,5 kilométer hosszú vonalon, Doha egyetemi városrészében. A villamosokat a Siemens Sitras HES hibrid energiatároló rendszerével szerelik fel, amely még a legrövidebb megállók során is gyorsan tölt. Felsővezeték nélküli működésével az Avenio a fenntartható gyorsvasúti rendszer modelljének tekinthető. Ugyanakkor a technológia új távlatokat nyit a járműdizájn területén és pozitív hatást gyakorol a városi tájképre.

A Siemens tizenkilenc, háromrészes villamost szállít le a megrendelőnek. A Bécsben készült járművek speciális felszerelése  kezelni tudja a Katarban uralkodó szélsőséges éghajlati körülményeket. A nagyteljesítményű légkondicionáló rendszer mellett a villamosok tetején speciális árnyékolás található, amely védi az elektromos berendezéseket a napsugárzás okozta erős hőhatástól.

A Siemens 2015-ben már megkapta a „Red Dot”-díjat a termékdizájn kategóriában a cég nagysebességű „Velaro” vonatjáért. A Design Zentrum Nordrhein Westfalen 1955 óta jutalmazza a nevezetes „Red Dot”-díj odaítélésével a kiemelkedő nemzetközi terméktervezéseket. Az ipari termékek széles skálájának számos gyártója és tervezője nevez be a kiváló minőségű tervezésért adományozott, nemzetközi hírű díjért folyó évente megrendezett versenybe. Ebben az évben ötvennégy ország vállalatai és tervezői összesen 5500 termékkel pályáztak a díjra. A zsűritől csak azok a tervek kapták meg a hőn áhított „Red Dot”-díjat, ahol a legmeggyőzőbb volt a „kiváló minőségi tervezés”. A díjakat csütörtökön adták át Németországban, Essen városában.

...és kivülről (fotók: Siemens)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek