Frankfurti charterrel nyítja a főszezont Sármellék

MTI   ·   2015.04.13. 13:00
cim
Megnyílt az idei repülési főszezon a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton szombaton a Lufthansa Regional Frankfurtból érkező Canadair Jet repülőgépének landolásával, amelynek fedélzetén 77 utas érkezett Magyarországra.

A gép a hévízi Mutsch Ungarn Reisen Kft. (MUR) szervezésében érkezett, amely 14. éve közlekedtet németországi járatokat a Balaton melléki repülőtérre.

A repteret üzemeltető hévízi önkormányzat polgármestere, Papp Gábor a szezonnyitás alkalmából elmondta: a sármelléki légi kikötőben tavalyi 33 ezer utas fordult meg, ezt a számot idén is tartani szeretnék, lehetőség szerint néhány ezerrel még növelnék is.

Frankfurtból a repülési szezon végéig, október közepéig heti rendszerességgel érkeznek járatok. A nagygépes repülési szezon folyamán további német városokból – Hamburgból, Berlinből, Düsseldorfból és Friedrichshafenből – az osztrák InterSky légitársaság gépei közlekednek majd Sármellékre heti, illetve kétheti járatokként. Májustól – az idén először – a svájci Zürichből összesen hét alkalommal, kéthetes időközönként ugyancsak közvetlen járatokat várnak Sármellékre a MUR jóvoltából – közölte a polgármester.

Elmondása szerint elsősorban német nyelvterületről érkeznek vendégek a nyugat-dunántúli fürdőhelyekre, Hévíz mellett Zalakaros, Sárvár és Bük gyógy- és wellness-szállodáit keresik fel. A szervezők a csomagajánlatok mellett nagy számban értékesítenek csak repülőjegyeket is az utazni vágyók számára.

A repülőtér üzemeltetéséhez azonban jobbára csak a hévízi szolgáltatók járulnak hozzá, valamint a napokban megérkezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól az az 50 millió forint, amelyet a tavalyi működtetés támogatásaként kapott a hévízi önkormányzat.

A Hévíz-Balaton Airporton tavaly összesen megfordult 33 ezer utasból több mint 16 ezer orosz volt, 11 ezren pedig Németországból érkeztek. Az orosz kül- és belpolitikai helyzet miatt azonban az orosz Utair légitársaság a meghirdetett menetrenddel ellentétben a nyár közepéig törölte valamennyi idei sármelléki járatát, az újraindulásról folyamatosak az egyeztetések.

Tárgyalnak az idén is egy prágai összeköttetés indításáról, illetve svéd és norvég charterek érkeztetéséről. A napokban pedig az Egypt Air képviselőivel egyeztettek arról, hogy nemcsak utas-, hanem áruszállító repülőgépek indítása is elképzelhető a Sínai-félsziget és Sármellék között.

A Hévíz-Balaton Airport idei forgalmában szintén újdonság a júniusban induló törökországi charter a Green Travel szervezésében. Az Antalyába induló magyar utasok mellett a repülőtér üzemeltetői egy beutazó járat indítását is remélik Törökországból – jelezte Papp Gábor.

Korábbi jelentések szerint az Utair felfüggesztette valamennyi járatát a Balaton melléki repülőtérre, de az év második felében már várhatóak charterek Oroszországból.



Már az elmúlt hónapokban is volt némi bizonytalanság akörül, hogy elindulnak-e március végén a heti járatok a moszkvai Vnukovo reptér és Sármellék között – közölte a polgármester.

A rubel árfolyamának jelentős ingadozása, illetve az orosz gazdasági helyzet miatt vált kétségessé a heti járatok indulása, s ezeket végül az Utair légitársaság fel is függesztette, az év második felében azonban már várható charterek érkezése.

Nem egyedül a sármelléki repülőteret érinti ez a probléma, hiszen világszerte több jelentős repülőtér is azzal kénytelen szembesülni, hogy orosz járatokat mondanak le, kevesebb gép érkezik. Orosz turisták ennek ellenére most is jönnek Hévízre, csak nem közvetlenül, hanem budapesti vagy bécsi leszállással.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek