Furcsa incidens New Yorkban: ütközés a földön, aztán irány az óceán…

iho/repülés   ·   2022.06.27. 09:00
af-ita

Az Air France 777-ese és az ITA 330-asa. Van valami probléma a géppel? Az olasz pilóták válasza: „Negative, Sir. Ciao.”

Most kerültek nyilvánosságra annak az eseménynek a részletei, amelyek június 17-én történtek a John F. Kennedy International repülőtéren: két gép is felszállásra készülődött, egy Air France 777-es és egy még Alitalia színekben repülő ITA A330. Utóbbi 611-es járatként a római Fiumicinóra készült, a francia gép AF9 számmal Paris Charles de Gaulle repülőterére.

A kettő közül a párizsi járatot törölték, a római felszállt és el is repült a célállomásig, csakhogy közben a két repülőgép ütközött a földön, a jelek szerint az Airbus a szárnyvégével kapta el a 777-es farokrészét. De az olasz személyzet az incidensről nem vett tudomást, míg a franciák azonnal jelentették az irányításnak, mi történt, és a gép a földön maradt, hírek szerint még mindig New Yorkban vesztegel, valószínű tehát, hogy a gépen esett sérülés komolyabb javítást igényel.

Ugyanakkor a nyolcórás eseménymentes repülés után az ITA gépe rendben landolt, majd szintén két napra a földre kényszerült, vagyis az olaszok is találtak valami problémát. De aztán, jeleként annak, hogy a gép szárnyának sérülései nem voltak súlyosak, az Airbust újra járatra állították be.

Most került elő a történések alatt zajló rádióforgalmazás is, amelyből az derül ki, hogy az Air France pilótái nemcsak, hogy jelentették az ütközést, de javasolták, hogy az „Alitalia” gépét ne engedjék felszállni. De mire tisztázták a toronnyal, mi történt, az ITA gépe már felszállt. Az irányítók jelezték az olaszoknak, hogy az AF-járattal, annak személyzete szerint, ütközött a gépük, és kérdezték, hogy az olaszok tapasztaltak-e valami károsodást a gépükön, amire a válasz ennyi volt: „Negative, Sir. Ciao.”

A repsajtóban van, aki kizártnak tartja, hogy az ITA gépe nem érzékelte volna az ütközést, és az egyik megszólaló szakértő szerint az ITA gépének a torony tájékoztatása után, ha a leghalványabb gyanú is felmerül az incidensre, vissza kellett volna fordulnia, hogy megvizsgálhassák, mekkora a kár.  Van, aki azt is kétli, hogy a telt házzal induló olasz gép utasai közül sem észlelte senki, hogy ütközött a gép.

Az ITA vezetésének álláspontja szerint a gép utasait nem fenyegette semmiféle veszély, mindenesetre az FAA megkezdte az incidens kivizsgálását.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek