Gazdasági és környezeti érdek a fafuvarozás vasúti megoldásának fenntartása

iho/vasút   ·   2024.06.13. 18:00
02_rch_fafuvarozas

A vasúti fafuvarozás fenntartásának szükségességét hangsúlyozták nyolc erdészeti vállalat, valamint a Rail Cargo Hungaria és a Rail Cargo Logistics - Hungaria döntéshozói közös erdőtisztítási akciójuk közepette, aminek kapcsán elemezték a vasút lehetőségeit az erdei fa logisztikájában.

A kitermelt fa vasúti továbbítása elengedhetetlen az egészséges erdei környezet fenntartása szempontjából, mivel ez a modalitás a teherautók károsanyag-kibocsátásánál tízszer kevesebb környezeti kárt okoz.

Az RCH szerelvényei 2020–2023 között évente több mint félmillió tonna hengeres faanyagot továbbítottak egyes kocsi forgalomban hazai és külföldi célállomásokra. A magyar erdőgazdaságok és a Rail Cargo Group évente mintegy 20 ezer kamionnyi forgalomtól mentesítették a közúthálózatot és 13,5 ezer tonna szén-dioxidtól az erdők levegőjét. Az erdei környezet egészsége az erdészetek elemi gazdasági érdeke.

Az egyeskocsi-fuvarozás állami támogatási rendszerének bevezetése 2021-ben megnyitotta az utat a magyar fa piaci versenyképességének hosszú távú megőrzéséhez, fokozottan bekapcsolta az erdőgazdaságokat a nemzetközi kereskedelembe, és munkahelyek ezreit védte meg a vasúti ágazatban. Az állami szerepvállalás lehetővé tette az értékesített faküldemények átterelését közútról a környezetbarát vasútra. Tavaly folytatódott a magyar fa külpiaci értékesítése, és jelentős mértékben növekedett a belföldi felhasználás is.

A fakitermelés során a vasúti rakodóhelyeken, illetve állomásokon csak egy-egy vagonnyi mennyiség gyűlik össze, amit a legösszetettebb vasúti technológiával, az egyeskocsi-fuvarozással lehet a rendeltetési helyére eljuttatni. A magas üzemi költségek miatt a vasútvállalatok állami támogatással tudják fenntartani a nemzetgazdasági szempontból nélkülözhetetlen szolgáltatást.

A VERGA Zrt. szervezésében immár tizedik alkalommal megrendezett eseményen az Agrárminisztérium, a Bakonyerdő Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Kaszó Zrt., a KEFAG Zrt., a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a SEFAG Zrt., a Vérteserdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., valamint a Rail Cargo Hungaria és a Rail Cargo Logistics - Hungaria vezetői, munkatársai vettek részt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek