Görög tengereken repült a magyar hidroplán

iho/repülés   ·   2023.06.06. 09:40
06_aeroplan_gorogorszag

A hazai repülésben ilyen teljesítményre még nem volt példa: utoljára az első világháborúban repültek magyar hidroplánok tengeren, a polgári repülésben azonban ez az abszolút első ilyen eredmény.

A magyar regionális légiközlekedés és vízirepülés újrateremtésén dolgozó Aeroexpress cégcsoport hidroplánja az egyik legnépszerűbb nemzetközi streaming csatorna új filmsorozatában kap szerepet, ezért Széchey Márton kapitány parancsnoksága alatt Bőnyből Athén térségébe repült, hogy a környező tengervizeken, különféle környezetben leszálljon és a stáb rendelkezésére bocsássa az Aeroexpress különleges repülőgépét.

Széchey Márton oktatókapitány, aki élete jelentős részében Airbus utasszállító repülőgépek parancsnoka, elmondta: hajósként számos alkalommal vitorlázott az Adriai-tengeren, ám a fel- és leszállások, valamint a manőverezés az erős hullámok között maximális koncentrációt igényeltek tőle, ezért is hálás azért, hogy a hosszú átrepülésekben és a komplex feladat sikeres végrehajtásában két nagytapasztalatú kisgépes pilóta, Farkas Imre és Nikházy Viktor is segítette munkáját.

Kattintson képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: Aeropark)

Az Aeroexpress márkanév idén 100 éves, hiszen 1923-ban ezen a néven kezdte meg működését az a légitársaság, amely a Duna Gellérthegy előtti szakaszáról felszállva a Balatonra és Bécsbe szállította az utasokat – emelte ki Somogyi-Tóth Dániel, a légitársaság alapítója. A cégcsoport tavaly kezdte működését, melynek egyik célja, hogy a BASe Airlines Zrt-vel együttműködésben autóval vagy vonattal nehézkesen megközelíthető Kárpát-medencei célállomásokra indítson légijáratokat, másik küldetése pedig az, hogy Magyarországon ismét meghonosodjon a vízirepülés. Tavaly indult el az az előkészítő fázis, amely során a hidroplánnal tesztrepüléseket hajtottak végre a Duna adonyi szakaszán, valamint a Balaton három pontján. A Cessna 206 amfíbia azóta a hazai repülőnapok egyik főszereplője lett és hazai vizeken is rövidesen várható a megjelenése.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Blog Kocsiállás

Ikarus 266-os nyitja a nyarat Keszthelyen

Volánbusz/iho   ·   2024.05.27. 18:00

A retró járművek rajongói június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villamos mozdony vontatta Retró Balaton Intercityn utazhatnak Budapestről Keszthelyre. A visszaútra várakozóknak a Volánbusz az Ikarus 266-os retró busszal kínál keszthelyi városnézést és kirándulási lehetőséget a Kányavári-szigetre.

Blog Utasellátó

Ó, milyen szép, az étkezőkocsi! – Visszatértek a Balatonra

MÁV/iho   ·   2024.05.26. 15:35

A Balaton Intercity vonatokban, immár ötödik éve közlekedtet a MÁV-Start étkezőkocsikat a nyári turisztikai időszakban. Az évek során egyre kedveltebbé váltak a felszolgált ételek, frissítő italok. Idén már ezen a hétvégén – egészen a szezon végéig – napi nyolc pár Balaton IC-n vehetik igénybe a fedélzeti szolgáltatásokat az utasok Budapest és Keszthely között.