Gőzerővel Zólyomba

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.09.11. 12:26
2013_gp00

A KHT Zvolen által megrendezett gőzöstalálkozót és gyorsasági versenyt szeptember 14-én szombaton tartják Zólyom teherpályaudvarán (Zvolen – nákladná stanica). A versenyen külföldi, köztük magyar mozdony is indul.

A szervezők színes programmal várják a látogatókat 9 és 15 óra között. Harmadik alkalommal rendezik meg a motorvonatok gyorsasági versenyét délelőtt tíz órai kezdettel, ahol három M131-es sorozatú motorvonat mellett egy Schienenbus 508101-es is a rajtvonalhoz áll. A főattrakció mellett idén először egy új számban is indulhatnak versenyzők, mégpedig versenyzőnők, hiszen megtartják az I. Mozdonyvezetőnő Európa-bajnokságot is – a kezdés 11 óra 20 perc. Délután egy órakor aztán indul a nagy nemzetközi gőzmozdonyverseny. Ezen a szlovák gőzösök mellett magyar, osztrák és cseh múzeumi szépségek is felsorakoznak majd.

A rendezvény hivatalos plakátja<br>(forrás: KHT Zvolen)

A rendezvényen a modern kor vasúti járművei is képviseltetik magukat, új vagy felújított kocsik, mozdonyok kiállítása is látható az esemény alatt. A modellvasút szerelmeseit sem feledik. A Grand Prix alkalmából különvonatokat is indítanak. Egy M240-es ingázik majd a zólyomi személypályaudvar és a rendezvény színhelye között, továbbá nosztalgiavonatozás lesz Zólyom (Zvolen) és Besztercebánya (Banská Bystrica) között (T678-as sorozatú mozdonnyal az élen), Zólyom és Selmecbánya (Banská Štiavnica) között egy M262-esen utazhatnak az érdeklődők. Zólyom és Kriváň állomás között a 464 001-es gőzös továbbítja a különvonatot, valamint Zólyom és Korpona (Krupina) között M131-esek ingáznak majd. Az egyes vonatok menetrendje itt érhető el.

A különvonatokra a jegyet a vonatnál, felszálláskor lehet váltani, az ár egységesen 2 euró egy útra. Az összegyűlt pénzt a vasúttörténeti járművek megmentésére fordítják.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek