Günther Öttinger egységes uniós autópályadíjat javasol

MTI/iho   ·   2014.04.20. 18:50

Günther Öttinger energiaügyi biztos a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban a külföldi autósokat terhelő németországi autópályadíj tervével kapcsolatban azt mondta, a brüsszeli testület közlekedésért felelős tagja kételkedik a berlini vezetés elgondolásának jogszerűségében, és amikor majd elkészül a törvényjavaslat, a bizottság megvizsgálja, a tervezett szabályok nem jelentenek-e diszkriminációt.

Ugyanakkor a külföldiek hátrányos megkülönböztetésének lehetőségét hordozó német koncepció körüli vitánál „jobb lenne, ha inkább elkezdődne a vita az egész EU-ban érvényes autópályadíjról” – jegyezte meg Öttinger, hozzátéve: az Unió belső határainak nyitottságát tekintve „groteszk lenne, ha huszonnyolc különböző rendszert vezetnének be”. A közös útdíjrendszerrel szerzett bevételt azonban nem a közös kasszába, hanem a tagországok költségvetésébe kellene irányítani – mondta az uniós végrehajtó intézmény német tagja. A német közlekedési minisztérium tervei szerint az idén megalkotják a külföldi autósokat terhelő sztrádahasználati díj bevezetéséhez szükséges jogszabályokat, és 2016-ban elindítják a rendszert.

A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után már 2005 óta fizetni kell, és 2012-ben több mint ezer kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után kell majd fizetni, és ezer kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont szakaszok hosszát a kétszer kétsávos autóutak hálózatában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek