Hajtóműleállás okozta a görög F-16-os lezuhanását

iho   ·   2015.01.27. 07:30
cim

Felszállás közben leállt a hajtóműve annak a Lockheed Martin F-16D Block 50 kétüléses vadászbombázó repülőgépnek, amely egy spanyolországi légitámaszponton zuhant rá más, ott parkoló katonai gépekre, derül ki a tegnapi baleset nyomán kiadott részletesebb jelentésből.

A spanyol védelmi tárca közleménye szerint a kétüléses görög harci gép személyzete a közép-spanyolországi Los Llanos bázison egy NATO-hadgyakorlat résztvevőjeként startolt, de a vadászbombázó hajtóműve leállt. A két pilóta megpróbált katapultálni, a kabintető el is hagyta a gépet, de a közlemény megfogalmazása azt sugallja, hogy maguk a pilóták a gépben maradtak. Ők is életüket vesztették, a lezuhant gép és a becsapódást követő tűz pedig nyolc francia katona, három százados, egy hadnagy és négy altiszt életét követelte – ők pilóták és navigátor/fegyverkezelők, illetve műszakiak voltak.

További huszonegy személy szenvedett a földön sérüléseket, tíz francia és tizenegy olasz. Több életveszélyes állapotban lévő, súlyosan megégett katonáért még küzdenek a spanyol orvosok.

A becsapódó F-16-os öt gépet semmisített meg a földön, bár hivatalos lista még nincs, a kiszivárgott információk szerint a francia légierő két-két Dassault Alpha Jet (EE 02.002 század, BA120 Cazaux repülőtérről), Dassault Rafale, (EC 01.091 század, BA113 Saint Dizier repülőtérről) illetve Dassault Mirage 2000D (ETD 02.007 század, BA133 Nancy/Ochey repülőtérről) repülőgépét veszítette el az ütközésben és az utána kitört heves tűzben. Az olasz légierő legalább egy AMX szubszonikus támadógépe is megsérült a tűzben (132° Gruppo, Istrana repülőtérről). Az olasz védelmi tárca nyilatkozata öt repülőgép és számos helikopter megrongálódásáról beszél, típus és hovatartozás nélkül. A pálya mintegy háromszáz méterre van az előtérnek attól a részétől, ahová a gép lezuhant.

A spanyol védelmi tárca közleményéből az derül ki, hogy a tüzet egy óra múlva tudták csak eloltani. A további információkat a minisztérium titkosnak nyilvánította.

A görög légierő 341. századának ez az első F-16-os vesztesége a típus rendszeresítése, 1998 óta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek