Hangok és hangrobbanások – következményekkel

iho/repülés   ·   2012.07.07. 17:00
f18_cim

Ünnepélyes zászlófelvonás, a légierő két harci gépének áthúzásával – ez volt az eredeti program Brazíliavárosban, és az összegyűlt közönségnek valóban nagyon tetszett a Mirage-2000 géppár megjelenése és nagysebességű áthúzása. Noha a gépek nem lépték át a hangsebeséget, hangrobbanás nélkül is sikerült akkora lökéshullámot keltenie az elsőnek – amelyik a videofelvétel tanúsága szerint egyébként alacsonyabban is jött a társánál – hogy a brazil Legfelsőbb Bíróság épületének majdnem teljes három emeletnyi üvegfala, az üvegtáblák többsége összetört.

A gyönyörű modern épületet a híres brazil építész, Oscar Niemeyer tervezte, gyaníthatóan nem számolva az ilyen típusú megrázkódtatásokkal. Jelentések szerint miközben a légierő felajánlotta a kár megtérítését, kiderült, hogy számos más épületben is károk keletkeztek a túl jól sikerült légibemutató következtében.

Ugyancsak megrázó volt az élménye San Diego lakóinak, akik viszont robbanások hangját hallhatták és a hangba beleremegtek az ablakok az egész környéken, a partvidék mintegy negyven kilométeres sávjában. A helyi tengerészeti bázis sietve elhárította magáról a felelősséget. Mint némi hezitálás és rengeteg helyi lakos rémült telefonhívása nyomán lassan kiderült, valóban nem a bázison, hanem a parttól negyven mérföldnyire, a USS Carl Vinson hordozón tartottak családi napot, amelynek egyik fénypontja az F/A-18-as géppár hangsebesség felettire sikerült repülése volt. Arról még nincs hír, hogy vajon abban volt-e a hiba, hogy a parttól távolabb kellett volna tartani a repüléseket, vagy a pilótáknak sikerült a tervezetthez képest túl gyorsra az áthúzás, mindenesetre a partvidék lakói azért rémültek meg ennyire, mert San Diego erősen földrengéses övezet, és az állampolgárok nem értették, miért rezeg az ablakuk, de miért nem mozdul meg a föld...

A következő videóanyagban néhány hasonlóan gyors alacsonyáthúzást gyűjtöttek össze, köztük különösen szép páraleválást is produkál egy F/A-18-as.

De volt olyan látványos F-14-es áthúzás is, amely katasztrófával végződött.

Kapcsolódó hírek