Hangszigetelés a reptér körül, kész a 100. ház

iho   ·   2018.09.18. 11:24
Ferihegy_cimkep
A kivitelezők a mai napon elvégezték a 100. zajvédő hangszigetelést egy rákoshegyi lakóházon, aminek a költségeit a Budapest Airport állta. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég nemcsak a főváros XVII. kerületében, hanem Pestszentlőrincen és Vecsésen is sikeres lakossági ablakszigetelési programot hajtott végre, adja hírül a reptérkezelő.

Ahogy az várható volt, idén tavasszal a ferihegyi 1. futópálya betonjának javítása és az ezzel járó pályazár miatt megnőttek a lakossági zajpanaszok a főváros XVII. kerületében, hiszen a repülőgépeket ideiglenesen csak errefelé lehetett átirányítani. A repülőtéri 2. futópálya rákoshegyi végére normál esetben a forgalom legfeljebb mindössze 5 százaléka esik, a felújítás három és fél hónapja alatt viszont minden repülőgép ebben az irányban közlekedett. Éppen emiatt a Budapest Airport önkéntes lakossági hangszigetelési programot hirdetett a forgalom miatt zajnak legjobban kitett részeken, sőt annak a határain is túl.

A program lényege, hogy a repülőtérhez legközelebb eső, kertvárosi részeken a Budapest Airport költségén elvégzik a lakóházak ablakainak hangszigetelését. Ez – a mérések szerint – 10-15 decibeles zajcsökkentést eredményez, ami a gyakorlatban nagyjából felére csökkenti a lakószobákban hallható külső zajokat. Az ablakszigetelés egy másik „mellékhatása”, hogy a leszigetelt lakásokban jelentősen csökkennek a fűtési költségek, mert az extra réteggel ellátott üvegtábláknak lényegesen jobb a hőszigetelésük is.

Átlagos hangszigetelésű ablakokat feltételezve összességében akár 40 decibeles hangszigetelő képesség is elérhető a kivitelező által alkalmazott megoldásokkal, amikkel a beltéri határértékek alatt tartható a zajterhelés szintje a zajgátló védőövezetekben lévő lakóingatlanokban is. A fenti megoldáson túl a lakóingatlan tulajdonosa költségmegosztással járó ablakcserét is igényelhet. A Budapest Airport ebben az esetben a szigetelés összegéig támogatja az ablakcsere költségét. A mostani program egyébként nem ért véget, aki kéri és jogosult rá (az ingatlana az ún. zajgátló védőövezetbe esik), annak ezután is elvégzik az ablakszigetelést.

„A Budapest Airport továbbra is elkötelezett a repülőtér környezetében élő lakóközösségekkel folytatott jószomszédi kapcsolatok mellett” – emlékeztetett Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója, és hozzátette: - „A XVII. kerületnek évi mintegy milliárd forint helyi adót fizetünk, az összes repülőtér környéki település együttes adóbevétele eléri az évi három milliárd forintot, amit csak a repülőtér fizet nekik. Ezeken az összegeken felül is arra törekszünk, hogy egyedi támogatások és különböző egyéb kezdeményezések révén megosszuk a repülőtér működéséből fakadó előnyöket valamennyi környező település lakosságával. A szomszédos települések ugyanis ezer szállal kötőnek a repülőtérhez, amely hozzávetőleg ötezer helyi család megélhetését biztosítja.”

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek