Hatalmas vállalatfelvásárlás, az Arriva terjeszkedik

iho   ·   2013.05.17. 15:19
kiskep

Európa meghatározó szereplői a buszközlekedésben az Arriva és a Veolia, azonban most a Deutsche Bahn többségi tulajdonának segítségével az Arriva kerekedik felül, ugyanis felvásárolja a Veolia Transport Central Europe vállalatot. Az Arriva 253 millió eurót (8 milliárd forint) fizet a 6300 embert foglalkoztató, több mint 3400 buszt üzemeltető cégért – írja a Vezess.hu. A felvásárlással az Arriva összesen több mint hatvan telephelyet vesz át Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában, mely országokban így jelentős piacrészhez jut.

Az Arriva ezzel az Egyesült Királyságtól Észak-Európán át Kelet-Európáig kiterjedő hálózatot szerez, amely több mint ötvenezer munkavállalót alkalmaz és nagyjából másfél milliárd utast szállít évente. A cég már most is piacvezető Svédországban, Dániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban, így a mostani üzlettel Európa legnagyobb buszközlekedéssel foglalkozó vállalata jön létre.

Az Arriva Londonban is jelen van, a társaság üzemelteti az új Routemastereket is<br>(fotó: Berky Dénes)

A megvásárolt Veolia szintén nem kezdő, minden ágazatban ott van, nemzetközi, távolsági, helyközi és helyi járatokat is üzemeltet sőt, Csehországban még vasúti szolgáltatóként is jelen van, továbbá egy frissen köttetett szerződés keretében a cseh állami vasúttársaság (ČD) alvállalkozója is.

Az Arriva a szerbeknél Belgrádban és Pozarevacban, a szlovénoknál Ljubljanában és Novo Mestóba, a horvátoknál pedig helyközi és távolsági vonalakon lép piacra. A cég Magyarországon az Eurobusban rendelkezik többségi tulajdonnal, továbbá a Deutsche Bahn a VT-Transman 49,9 százalékos tulajdonosa is, így nem elképzelhetetlen, hogy egy – mára elkerülhetetlennek látszó – piacnyitáskor az Arriva már egy igen megerősödött pozícióval indulhat, és juthat vezető szerephez hazánkban is.

Kapcsolódó hírek