Heli-hírek: török gép a lengyeleknek? És nekünk?

iho   ·   2015.09.03. 16:15
t129cim
A radomi repülőnapról szóló tudósításunkban is említettük, hogy van egy kemény versenyző, amely meg akarja nyerni a lengyel harcihelikopter-tendert: a Turkish Aerospace Industries (TAI), amely nem kisebb ellenfelekkel veszi fel a harcot ezért a megrendelésért, mint az Airbus Helicopters, a Bell és a Boeing.

A tenderről és a török reményekről, a Flightglobal közöl érdekes összefoglalót. A TAI a radomi fellépésen túl bemutatót tartott Varsóban is, sőt, a T129 ATAK gyártásának részvételére a török cég egy sor lengyel vállalattal írt alá szándéknyilatkozatot, a szállító helikopter-tender egyik tanulsága ugyanis az volt, hogy a lengyelek döntését jelentősen befolyásolja, mennyi részt kap a hazai ipar a programban.

A törökök nemcsak a lengyeleknek adnák el az új helikoptert<br>(fotó: Gazsó Krisztián)

Így a napokban bejelentették, hogy az együttműködés immár a karbantartáést végző WZL, a földi energiaforrást biztosító WCBKT és a fedélzeti fegyverek munícióját gyártó ZM Mesko mellett a lengyel légierő kutató szervezetével, az ITWL-lel is létrejött, legalábbis szándéknyilatkozat szintjén. Ugyanakkor a részletek csak akkor lesznek világosak, ha a varsói adminisztráció beindítja az ajánlattételi szakaszt is. A török fél ugyanakkor nem zárja ki új lengyelországi összeszerelő kapacitás felállítását, ami megintcsak hasonlít az előző forgószárnyas tender győztesének ajánlatához.

A török cég képviselője regionális gyártóközpontról beszélt, amely szállíthat gépeket a Cseh köztársaság, Szlovákia és Magyarország számára is.

Nos, ami Magyarországot illeti, a jelek szerint, legalábbis ahogy a Magyar Nemzet napokban megjelent elemzése utal rá, az egykori szovjet helikoptertípusok lecserélése megint sokkal távolabbinak tűnik, mint korábban, amikor a kormányzat részéről többször jelezték a helikoptertender kiírását, majd visszakoztak, vagy egyszerűen nem említették a továbbiakban a dolgot. Igaz, támadó helikopterekről nem is igen esett szó, elsősorban a honvédség, a rendőrség és a mentőszolgálat szállítógép-igényeire válaszul terveztek korábban tenderkiírást.

Magyar Minyó, ha repül<br>(fotó: Kelecsényi István)

Nos, a Zord Gábor László által jegyzett cikk szerint a Magyar Honvédség egyelőre marad a régi és elavult, de megbízható szovjet–orosz helikoptereknél, és ezt a szerző a moszkvai szalonon zajlott beszélgetésekre alapozza.

Jelenleg az orosz forrásból használtan vásárolt és tavaly beérkezett Mi-8-asok illetve a 2010-ben Finnországtól kapott gépek révén összességében jobb a szolnoki alakulat helyzete, mint akkor, amikor a nagy dunai árvíz elleni védekezésre csak a rendkívüli helyzetre való tekintettel minősítettek két gépet bevethetőnek, de valójában már lejárt az üzemidejük.

Zord Gábor László szerint annak ellenére, hogy korábban amerikai és olasz partnerekkel is előrehaladott tárgyalások folytak, „az orosz repülőgép- és hadiiparban járatos forrásaink szerint most minden jel arra mutat, hogy a magyar honvédség a jelenlegi struktúrában, esetleg változó partnerekkel, de még évekig (akár 2020-ig) a „minyókkal” folytatja”. A szerző elképzelhetőnek tartja azoknak a Mi-171-eseknek az átvételét, amelyek a cseheknél szabadulnak fel, merthogy ott ténylegesen elkezdték a nyugati helikoptertípus beszerzésének eljárását. Ezek a gépek alig tíz évesek, ugyanakkor „minden megoldásnak kényszerűen tekintetbe kell vennie az Oroszországgal szemben tavaly érvénybe léptetett uniós büntetőintézkedéseket is”.

A szlovákok új rendőrségi helikoptere<br>(fotó: Bell)

Mindehhez képest a szlovákok intenzívebb útkeresését az jelzi, hogy északi szomszédaink rendőrsége a napokban vehette át első Bell 429-esét az amerikai gyártótól, és még idén megérkezik Pozsonyba a második is.

És egy távolabbi hír, egészen más mennyiségi dimenziókkal: India védelmi minisztere jóváhagyta az oroszokkal negyvennyolc Mi-17-es beszerzését azután, hogy az orosz fél 2011 és 13 között nyolcvan ilyen gépet szállított le az indiai légierőnek. Oroszország kész annyi Mi-8/17-est gyártani Indiának, amennyit csak akar – mondta korábbi nyilatkozatában az orosz cégelnöke.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek