Herkulessel vontat a Floyd

Vörös Attila   ·   2014.02.02. 20:25
IMG_0578__140129_Bataszek__2016905_Floyd_RTS__k400

Az RTS 2016 905-ös gépe 2013 őszén érkezett az országba, a Floyd vonatait ekkoriban az RTS húzta. Emlékeztetőül: a Floyd vasútbiztonsági tanúsítványa 2013. augusztus 31-én lejárt és egészen novemberig nem is tudták újra megszerezni. Ez idő alatt a Floyd vonatait az RTS magán-vasúttársaság húzta részben RTS-gépekkel, részben pedig a Floyd mozdonyaival és személyzetével. A floydos állományt a Floyd egy érdekes konstrukcióban bérelte vissza az RTS-től. Ezeket a kölcsönbérleti szerződéseket a gépekre egyenként kellett megkötni, amelyeknek átfutása és engedélyeztetése miatt szeptember elején még többször láthattunk trakciós gépeket is a Floyd vonatai élén.

Üres tartálykocsikkal oson Baja-külső felől a Herkules<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

Aztán novemberben jött az újabb hír a már újra száz százalékon működő cégről, miszerint megszabadul a két LDH 1250-es Dácsiától és az első két Sulzertől is. A romos 429-es Dácsiákat halálra ítélték, a Sulzerek további sorsáról nincs információnk. Jelenleg dízelfronton a Floyd a két angol Lordra, a nemrég Dombóváron felújított 003-as Sulzerre, két LDE 1250-es Nagydácsiára és az RTS Herkulesére számíthat. A villamosmozdony-flotta kevésbé színes, a nyolc angol eredetű 450-essel és egy Railpooltól bérelt Traxxszal húzzák el a tehervonatokat (plusz a Boxxpresst a saját Tauruszával). Illetve két Traxxról van szó, de a másik nem járhat 25 kilovolt alatt, így csak Ausztriában használják.

Bátaszéknél a 46-os vonalra fordult a Pétfürdőn és Celldömölkön tovább gyarapodó tehervonat

A Floyd Herkulese már Bajára is eljutott, a szokásos heti tartályvonattal januárban kétszer is megfordult a W. W. Impex iparvágányán. Érdekesség, hogy az üres vagonokkal mindkét esetben Bátaszék felé távozott: az eddig szokásos soroksári úti végállomás helyett a bajai kocsikat megtoldották a pétfürdői és a celldömölki adaggal, és így együtt léptek ki a tartályok Rajkán. Ezek a tehervonatok a Bátaszék–Sárbogárd–Székesfehérvár tengelyen közlekednek, lehet a Floyd csak a 46-os vonal felújítására várt? A tranzitforgalom ezeken a vonalakon nagyon ritka, és szinte mindig Baja generálja.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek