Homolya Róbert: A piac teljes mértékben támogatja a V0-projektet

MTI/iho   ·   2022.02.14. 18:00
00_homolya_v0

A vasúti árufuvarozással foglalkozó társaságok teljes mértékben támogatják a Budapestet elkerülő teherszállítási vasúti korridor projektet – nyilatkozta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke hétfőn az MTI-nek, miután az egyesület árufuvarozási bizottsága ülésén tájékoztatta a tagvállalatokat a V0 Budapestet délről elkerülő vasútvonal előkészítésének állásáról.

Felidézte, hogy kormánydöntés alapján a Hungrail feladata a vasúti folyosó megvalósíthatóságával kapcsolatos tanulmány előkészítése, valamint a környezetvédelmi engedély beszerzése. Homolya Róbert beszámolt arról, az ülésen elemezték a nyomvonalsáv változatokat, illetve megvitatták azokat a beruházáshoz kapcsolódó kérdéseket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vasúti árufuvarozás versenyképesebb legyen a jövőben. A Hungrail elnöke kiemelte, a projekt egyik fő célja, hogy csökkentsék a Budapesten átmenő vasúti teherforgalmat, és Magyarországon olyan vasúti eljutási alternatívákat lehessen kínálni, amelyekkel a szomszédos országok nem rendelkeznek. A megbeszélésen azon túl, hogy beszámoltak a megvalósíthatósági tanulmány jelenlegi állapotáról, érintették egyebek közt az áthaladási idő, valamint a pályahasználati díj kérdéseit is – tette hozzá az elnök.

Homolya Róbert hangsúlyozta, a Magyarországon áthaladó vasúti árufuvarozás, a tranzit szempontjából elengedhetetlen a folyosó előkészítése, megvalósítása. Február végén a nyomvonalsávról születhet döntés a szaktárcánál, ezen belül lehet majd kidolgozni a tényleges nyomvonalat. A projekt előkészítése megy tovább, az élőhelyvizsgálat, a környezetvédelmi engedélyezés is – mondta Homolya Róbert.

A Hungrail elnöke szólt arról is, a vasúti árufuvarozási stratégia megalkotásakor minden olyan szempontot figyelembe vesznek, amely szükséges ahhoz, hogy a vasút megfeleljen az Európai Unióban megfogalmazott szerepének, azaz 2030-ra, illetve 2050-re csaknem meg kell duplázni, háromszorozni a vasúti árufuvarozást az unión belül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek