Hosszú hétvége március idusán: csütörtökön már péntek van a MÁV-nál

iho   ·   2024.03.13. 08:50
00_mav_menetrend_marcius15

Március 15-én, a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

A vonatközlekedésben a következő változások lesznek:

  • március 14-én a pénteki napra,
  • március 15-én a szombati napra,
  • március 16-án az ünnepnapi,
  • március 17-én a vasárnapi,
  • március 18-étől a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

Az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni intercity vonatok szerelvényei az általános hétvégéken szokásosnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony, illetve Göcsej, valamint a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek Intercity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság. Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja. Az Elvirán követhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (intercity, railjet xpress) vonatokat, személyvonatokat.

Utazásnál arra is érdemes figyelni, hogy március 16-ától 28-áig a Bakony és a Göcsej Intercityk a Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek.

A következő IC vonatok azonban a Déli pályaudvar helyett Kelenföldről indulnak, illetve oda érkeznek:

  • a Déli pályaudvarról Zalaegerszegre 5 órakor induló Göcsej Intercity (IC950),
  • a Déli pályaudvarról Szombathelyre 6 órakor és 20 órakor induló Bakony Intercity (IC900, IC918),
  • a Szombathelyről Budapestre 18:42-kor induló Bakony Intercity (IC901),
  • a Zalaegerszegről Budapestre 15:49-kor és 19:49-kor induló Göcsej Intercity (IC953, IC951).

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik:

Március 14-én, csütörtökön a hét utolsó munkanapjára és tanítási napjára, 15-én, pénteken munkaszüneti napra, 16-án, szombaton szabadnapra, 17-én vasárnap a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napra, 18-án pedig a hét első munkanapjára és tanítási napjára érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok.

Az áruházak és bevásárlóközpontok március 15-én zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek. A részletes információk itt találhatók.

Az egyes települések közlekedését érintő változások az itt elérhető, folyamatosan frissülő linken olvashatók.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás az alábbi linken található. A közlekedési rend hirdetménye PDF-formátumban itt érhető el.

A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

MÁV-HÉV

Március 15-én a HÉV-járatok a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek. A részletes menetrendek elérhetők a HÉV honlapján.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek