Indul a kukáshajó!

Kemsei Zoltán   ·   2016.08.30. 18:45
00kicsi

Megérkezik az utas Budapestre valamelyik csillogó-villogó, hatalmas szállodahajóval, kiszáll, és mit lát? Nem messze a kikötőponton hídjától hatalmas szemetes konténer éktelenkedik. Visszaér a buszos városnézésből, esetleg a városon kívüli programról, de az autóbusz nem tud beállni a rakpartra, a közlekedést a szemetesautó tartja fel. A gordiuszi csomó átvágása igen kézenfekvő, bár Budapest úttörő jelleggel kezdte meg ezt az üzemet: a víz felől kell a szállodahajók hulladékát összegyűjteni!

A hulladékgyűjtő hajó átadásán balról Csontos István vezérigazgató (FKF Zrt.), Spányik Gábor ügyvezető (Mahart Passnave), Tasó László államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), Szabó József vezérigazgató (Főkert Nonprofit Zrt.), Dulka Gábor hajóskapitány (Viking Modi). A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

A Tersus névre hallgató hajó Hollandiában korántsem ilyen békés feladatokat látott el: a hadsereg használta, épp ezért a gyors partra szállást segítő rámpa megléte miatt alkalmas új feladatára is. A módszer egyszerű: a kikötött szállodahajó mellé áll, ott az összegyűlt hulladékot a gyűjtőhajó rakterében levő kukákba helyezik. Hét-nyolc hajó megtisztítása (a maximális teher tizenhat tonna lehet) után a Garam utcai kikötőpontonhoz úszik a Tersus, ott a megtelt edényeket üresekre cserélik, és kezdődhet a következő kör. A hulladékot közúton a rákospalotai égetőbe szállítják. A későbbiekben a partmenti éttermek, szórakozóhelyek hulladékszállítását is vállalják ezen a módon.

A Tersus a Garam utcai kikötőpontonnál

A Mahart Passnave – az utóbbi időben tíz százalékkal növekedett a teljesítménye a cégnek – a CEF-támogatásoknak köszönhetően nagyívű tervekkel áll a 2017-es vizes világbajnokság elé is. Tizenkét, Moszkva típusú hajóját és több kikötőpontonját korszerűsíti, többek közt wifihozzáférés felszerelésével – hogy a versenyekre később érkező utasok is azonnal értesülhessenek az eredményekről. A kikötőkben a hajók érkezéséről a BKK Futárhoz hasonló utastájékoztató rendszer informálja az utazni szándékozókat. A későbbiekben a Dunakanyar öt hajóállomására, sőt, a Dömös–Dömösi átkelés kompjárat újraindítására (a MÁV-Starttal összehangolt menetrend alapján) is sor kerülhet.

Ilyen zöld pontont még nem láttunk, főleg úgy, hogy a hulladékszállítást szolgálja

A sajtóbemutatón Tasó László nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, Csontos István FKF-vezérigazgató, Spányik Gábor Mahart Passnave ügyvezető mellett felszólalt Dulka Gábor, a Viking Modi hajóskapitánya is, aki a rendszert tisztának, gyorsnak, biztonságosnak, egyszóval működőképesnek jellemezte az első benyomások alapján. Szabó József, a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tájékoztatott: a kikötők környéke és a pontonok külseje is megújul, a telepített évelő növényeknek, díszfüveknek köszönhetően a Duna fővárosi partja zöldebb, élhetőbb jelleget ölt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek