Ipar 4.0 szakmai díjat nyert a Budapesti Gazdasági Egyetem okoslaborja

iho   ·   2023.05.20. 15:00
01_bge_ipar40

A BGE a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. és a Hatvani Önkormányzat közös, mesterséges intelligenciával támogatott okoslaborja nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által alapított Ipar 4.0 szakmai díját.

„A KIM által odaítélt díj komoly elismerés. Megerősít minket abban, hogy folytassuk szoros együttműködésünket a hazai gazdasági és vállalati szereplőkkel, hogy hallgatóink versenyképes tudással bíró szakemberekként helyezkedhessenek el a munkaerőpiacon” – mondta el a díjátadón Heidrich Balázs, a BGE rektora.

A múlt hónapban, Hatvanban átadott Smart Shop Floor Logisztikai Szimulációs Laborban Ipar 4.0-s technológiákkal – például mesterséges intelligenciával, digitális ikerrel, azaz a valós folyamatok virtuális, digitálisan nyomon követhető másával, és az okosgyártásnál használt technológiákkal – szemléltetik a gyártási és az anyagáramlási folyamatokat, kiemelten a nyomon követés, az adatgyűjtés és -kiértékelés, azaz az adatbányászat területén. Az okoslabor lehetőséget biztosít, hogy a hallgatók konkrét ipari esettanulmányokon keresztül, komplex módon tudják fejleszteni hard és soft skilljeiket, és hatásvizsgálatokat tudjanak végezni a komplett (digitális) gyártási folyamatokat illetően. A labor emellett kiváló környezetet kínál alap- és mesterképzések támogatására, a tudományos publikációkhoz szükséges alapkutatások elvégzésére, valamint hozzájárul a hallgatók digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez.

„A BGE Külkereskedelmi Kara több évtizede erősen kötődik a hazai és a nemzetközi üzleti szektorhoz” – mondta Csekő Katalin dékán. „Karunkon 2017 óta működtetett Robert Bosch Lean Menedzsment Vállalati Tanszék egyik legfontosabb célja, hogy az egyetem képzéseinek gyakorlati, lean menedzsment tudását erősítse. A tanszék zászlóshajója – a Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika és a Bosch Lean Menedzsment Vállalati Tanszék munkatársaival közösen megtervezett és megvalósított – a Smart Shop Floor Ipar 4.0 Logisztikai Labor Hatvanban, amely az országban szinte egyedülálló módon lehetőséget kínál termelési és logisztikai folyamatok szimulálására tantermi kereteken belül.”

A díjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium „Kutatás és innováció a zöld átállás szolgálatában” konferencián adták át, ami az Ipar 4.0-t övező technológiákról és azok piacáról szólt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek