Ismét a Qatar a világ legjobb légitársasága

iho/repülés   ·   2012.07.13. 15:00
cim2

Az év légitársasága ismét a Doha-központú Qatar Airways. A cég a második egymást követő évben nyerte el a Skytrax World Airline Award fődíját, ezen kívül győzött a legjobb közel-keleti légitársaságok versenyében, és elnyerte a legjobb kiszolgálást nyújtó hordozó címét is. A díjkiosztó a világ légiiparának vezetői jelenlétében a Farnborough-i repülőszalon szakmai-üzleti zárónapján történt.

A társaság jövendő 787-ese farnborough-ban

A díjak odaítélése igen széleskörű és alapos felmérésen alapul: több mint 100 ország 18 millió turista- és üzleti utasát kérdezték meg, melyik társasággal mennyire elégedett. A felmérés tíz hónapon át zajlott, telefonos és élő kérdőíves kérdezéssel, illetve online fordultak az utasokhoz, 38 mutató szerint vizsgálták megelégedésüket mind a levegőben, mind a földön kapott kiszolgálásukkal. Rákérdeztek a becsekkolástól és a beszállítástól kezdve, a fedélzeti kiszolgáláson, az ülés kényelmén és a kabin tisztaságán keresztül az ételek és italok minőségén át a fedélzeti szórakoztató rendszerig, és természetesen a személyzet viselkedéséig. A felmérés 200 légitársaságot érintett, a legnagyobbaktól egészen a kisebb belföldi hordozókig.

A Qatar A320-asa Budapesten

A Qatar vezérigazgatója, Akbar Al Baker is azt emelte ki a ceremónián, mennyire büszke arra, hogy az utazóközönség hű a társaságához, és azt is elmondta: 15 éve, a légitársaságot azzal az a gondolattal alapították, hogy a világ legjobbja legyen. Tavaly ezt elérték, és noha egy elért eredményt megtartani a legnehezebb, ez is sikerült, ráadásul az igen kemény verseny ellenére.

A vezér és a díj

A Qatar a világ egyik leggyorsabban fejlődő légitársasága: 15 év alatt a flottája 109 gépre bővült, 117 desztinációra repül Európába, a Közel-Keletre, Afrikába, Ázsiába és Észak- és Dél-Amerikába is. Rendkívül dinamikusan bővíti hálózatát, tavaly óta jár Budapestre és néhány napja beindította Doha és a magyar főváros között menetrend szerinti cargojáratait is.

A tervek szerint 2012 12. 12-én nyílik a légitársaság új bázisa, a régitől nem messze épülő új dohai nemzetközi repülőtér. A társaság havonta állít forgalomba új gépeket, augusztusban az első Boeing 787 Dreamliner, év végén vagy jövő év elején pedig első kétszintes A380-as óriásgépe is megkezdi a menetrend szerinti repüléseket a társaság színeiben.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.