Jelentős személykikötő lehet Konstanca

iho   ·   2013.04.06. 16:00
400px_konstanca

A Románia délkeleti részén található konstancai kikötő utastermináljának megnyitása óta a kikötő tulajdonosa, a Tengeri Kikötők Kezelője (románul Compania Nationalǎ Administratia Porturilor Maritime Constanta) nevű, állami tulajdonú részvénytársaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a kikötő tranzitkikötőből honi kikötővé váljon. Ez többek között abban a formában valósul meg, hogy a turisták már a dobrudzsai város kikötőjében is beszállhatnak személyszállító hajókba. A konstancai kikötő utasforgalmi fejlesztései a Földközi-tengeri hajóutak szervezésére és támogatására 1996-ban létrehozott MedCruise nemzetközi szövetséghez történő csatlakozás után valósultak meg.

Konstanca kikötőjének egy része madártávlatból<br>(fotó: The International Association of Ports and Harbors)

A tengeri személyszállítást Konstancából a világ második legnagyobb tengeri konténerszállítójaként rangsorolt, svájci Mediterranean Shipping Company (MSC) leányvállalata, az MSC Cruises által lehet majd igénybe venni 2013 őszétől. A konstancai kikötő, a genfi központú cég és a hajókat birtokló vállalat közötti hatékony és sikeres kommunikáció jelentős mértékben járult hozzá, hogy végül bejelenthették a szolgáltatás elindítását.

Az MSC Cruises által üzemeltetett első, Konstancából induló hajóút során a luxusfelszereltségű MSC Musica fedélzetén élvezhetik az életet az arra jegyet váltók. A kikötő személyforgalmának beindítása lényeges előny a román turisták számára, mivel ősztől már hazai kiindulópontot is választhatnak egy Földközi-tengeri körúthoz; többé már nem szükséges eljutni egy olyan, Románián kívüli európai városba ahhoz, hogy egy tengerjáró hajó fedélzetére léphessenek.

Az első, Konstancából induló tengerjáró az MSC Musica lesz idén ősszel<br>(fotó: MSC Cruises)

Az MSC azt is bejelentette, hogy jövő tavasztól további két fényűző hajót állít Konstanca rendelkezésére: az MSC Sinfonia és az MSC Orchestra kétszer-kétszer fut majd ki 2014 áprilisában és májusában, valamint szintén kétszer-kétszer a szeptember és november közötti időszakban. A hajóutakra Romániából is válthatók jegyek. Az új lehetőség lényeges hasznot jelenthet Konstanca kikötőjének és a város üzleti-gazdasági életének fejlődése szempontjából is, nem beszélve a környék turizmusának szállodákból és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokból befolyó pluszbevételeiről.

A konstancai kikötő hivatalos honlapja arról számol be, hogy mivel a kikötő rendelkezik a szükséges infrastruktúrával, minden esélye meg van arra, hogy a Fekete-tengeri hajóutak fontos csomópontja legyen. A tengeri hajóutak lehetősége teljessé teszi a kikötő szolgáltatási körét, mivel Konstancából már évek óta járnak folyami hajók teljes körű be- és kirakodással. A kikötő 2013 folyamán eddig 66 személyszállító hajó érkezésével számol, ezek közül tizenhárom folyami hajó, a többi tengerjáró. Az első folyami személyszállító hajó, a River Adagio a napokban kötött ki, az első tengerjáró, az Artania érkezése pedig április 18-án esedékes.

Kapcsolódó hírek