Jelentősen csökkent a vasúti fémlopások száma

MTI/iho   ·   2014.12.02. 10:59

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a MÁV közös közleményében azt írták: 2014 első kilenc hónapjában hatodára, 326-ról 52-re csökkent a MÁV-ot érintő kábellopások száma, emellett a fémlopásoké (sínek, trafók, jelzőtáblák, fedelek) is a harmadára esett (173-ról 53-ra). Ehhez az eredményhez a tavaly november óta hatályos fémtörvény hatása és a MÁV erőfeszítései mellett a folyamatos járőrözések, a rendőrséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival közös szigorú ellenőrzések is hozzájárultak – írták.

A közleményben felidézték: az egy éve hatályos törvény rendelkezései alapján szigorították az ellenőrzéseket, növelték a bírságok összegét, valamint javították a hatóságok közötti együttműködést. A fémkereskedelmi engedély megszerzése is nehezebb lett, ennek következtében kiszűrhető a rendszerből az illegális kereskedés – tették hozzá. A dokumentumban idézték Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkárt, aki szerint az idei adatok egyértelműen azt mutatják, hogy jól működött a minisztérium által kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendelet alkotta új szabályrendszer.

A MÁV is kiemelt feladatának tekinti a kábellopások és rongálások visszaszorítását, hiszen az ilyen típusú bűncselekmények veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát, fennakadásokat, késéseket, valamint jelentős anyagi károkat okoznak – olvasható a közleményben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek