John McCain összeütközött Alnickal

MTI/iho   ·   2017.08.21. 09:45
mccain_hajo0

Az irányított rakétákkal felszerelt rombolóhajó Szingapúr keleti partjainál, a Malakka-szoros közelében ütközött össze egy görög tulajdonban lévő, de libériai zászló alatt hajózó tartályhajóval, az Alnickal. Az amerikai hadihajó jelentős károkat szenvedett tatjának baloldalán, a tanker kisebbeket.

Azért elég nagy az a lyuk a hadihajó oldalán... (fotók: Twitter)

Az amerikai haditengerészet közleménye szerint a szingapúri haditengerészet és parti őrség hajókkal és helikopterekkel segíti a mentést és a keresést, s már úton van a baleset helyszíne felé egy amerikai hadihajó is. A John McCain a Dél-kínai-tengeren tett szokásos járőrözése után éppen a szingapúri kikötőbe tartott, amikor az ütközés történt. Az Alnic nevű tankernek – amely nyersolajat szállított – az eleje sérült meg, hét méterrel a vízszint felett. Olaj nem került a tengerbe. Az amerikai romboló külső segítség nélkül tart célja felé. A malajziai haditengerészet parancsnoka egy Twitter-üzenetében azt írta, hogy két hajót és egy repülőgépet küldtek az eltűnt amerikai tengerészek felkutatásának segítésére.

A szenátor üzenete

Egy fotót is közzé tett, amelyen a rombolóhajó látható egy lyukkal az oldalán a vízszint közelében. Az amerikai haditengerészet megindította a vizsgálatot a baleset okainak feltárására. John McCain arizonai republikánus szenátor – akiről az 1994-ben vízre bocsátott hadihajót elnevezték – Twitter-üzenetben biztosította együttérzéséről a hadihajó legénységét. Legutóbb júniusban történt katasztrófa, amikor a Fitzgerald torpedóromboló Japán partjainak közelében összeütközött egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval. Hét amerikai matróz életét vesztette. A torpedóromboló kapitányát és két tisztjét felmentették a szolgálat alól, és tizenkét matróz fegyelmit kapott.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek