Jön a szokásos vihar

iho/hajózás   ·   2011.08.19. 19:57

Vihar csapott le a Balatonra, folyamatosan menteni kell a bajba jutott vitorlásokat - tájékoztatta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pénteken az MTI-t.

A vízi rendőrök összes hajóját bevetették már a másodfokú viharjelzés kiadásakor, valamivel 16 óra előtt, hogy akit lehet, kitereljenek a vízből. A vihar két órával később érkezett.

A bajba jutott vitorlásoktól - a fedélzetükön családokkal, gyerekekkel - folyamatosan érkezik a segítségkérés - mondta a rendőrkapitány, aki szerint rövid ideig erősebb szél fújt péntek este a Balatonon, mint július közepén, a Kék Szalag vitorlásverseny idején.

A vihar idején a térségben helyenként akadozott az áram- és az internet-szolgáltatás.

A vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott a vihar. Lengyeltóti és Fonyód között a sínre, Zalaegerszeg és Zalaszentiván között a felsővezetékre dőlt egy-egy fa. Őrtilosnál pedig az erős szél szakította el a megkerülő vezetéket. Balatonszemes és Balatonszárszó között pedig az időjárás és az emberi nemtörődömség együttesen okoz késéseket, mert a munkavezetékre egy gazdátlan szemeteszsákot csavart szél.

Az előrejelzések szerint a viharzóna az ország déli részén, egyre csökkenő intenzitással vonul végig, így a Liszt Ferenc repülőteret valószínűleg elkerüli. A budapesti légikikötőben legutóbb pontosan egy hónappal okozott némi kavarodást egy erőteljes zivatarzóna.

Kapcsolódó hírek