Kártérítést kérhet az Emirates

iho/repülés   ·   2012.03.11. 14:07

A világ legnagyobb Airbus A380-as flottával rendelkező légitársasága, az Emirates kártérítési igényt tervez benyújtani az európai repülőgépgyártónak. A szélestörzsű típuson nemrég felfedezett szárnyrepedések és azok javítási munkálatai következtében ugyanis a légitársaság komoly bevételkiesést kénytelen elszenvedni – adta hírül a Reuters hírügynökségre hivatkozva szombaton az AIRportal.hu.

Az Emirates légitársaság elnöke pénteken, a Financial Timesnak nyilatkozott arról, hogy komoly bevételkiesést szenvednek el az Airbus A380-asok szárnyszerkezeti javításai miatt. Tim Clark szerint légitársasága számára várhatóan 90 millió dolláros kiesést jelent az A380-asok javítás miatti földön tartása. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) által elrendelt javítások januárban vették kezdetüket az összesen 21 Superjumbót számláló Emirates-flottában.

Eleinte csak 10 Emirates A380-ason fedeztek fel korrekciót igénylő szárnyrepedéseket, de később a repülésbiztonsági szakemberek tanácsára az EASA minden forgalomban lévő A380-asra kiterjesztette az ellenőrzési munkálatokat, így az Emirates többi gépe is vizsgálat alá kell, hogy essen.

Clark bírálta az Airbus szárnyrepedésekkel kapcsolatos kezdeti hozzáállását, azzal vádolva őket, hogy eleinte tagadták a probléma súlyosságát. Az elnök ugyanakkor elismerte, hogy a vállalat igyekszik orvosolni a helyzetet.

Az Airbus, amely további 69 A380-asra szóló Emirates-megrendelést jegyez, egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Kapcsolódó hírek