Katasztrófa Texasban: egy mocsár fölött zuhant le az Amazonnak dolgozó cargogép

iho/repülés   ·   2019.02.24. 13:45
atlasair0

Az N1217A lajstromszámú gép Miamiból repült Houstonba az 5Y-3591-es járatot teljesítve, fedélzetén az Amazon internetes webáruházláncnak vitt csomagokkal. A gép már a megközelítést végezte, amikor a pályától mintegy ötvenöt kilométeres távolságban, 18.40-kor megszakadt vele a rádió- és radarkapcsolat. Az azonnal riasztott mentőegységek már csak az apróra szétszakadt roncsokat találták meg a mocsaras Trinity-öbölben: az alacsony vízszint miatt ezek nem tudtak elsüllyedni.

Az eddigi információk szerint számos szemtanú látta a gép katasztrófáját, és ők úgy számoltak be, hogy a 767-es lángok vagy látható füst nélkül, nagy sebességgel, szinte függőlegesen, orral előre csapódott a vízbe. Ezt támasztja alá a valóban apró darabokra szétszakadt elemekből álló öt kilométeres roncsmező is. Az azonnal megkezdett kutató-mentő akció során még tegnap egy holttestet megtaláltak. A fedélzeti hang- és adatrögzítő berendezések után még kutatnak. Az amerikai szövetségi közlekedésbiztonsági hivatal (NTSB) azonnal vizsgálócsapatot indított a helyszínre, amelyet a Boeing és a General Electrics képviselői is kiegészítenek. Az első gyorsjelentés szerint a gép 6300 láb (1900 méter) magasságig probléma nélkül repült, majd hirtelen erős magasságvesztés lépett fel, és lezuhant. A személyzet nem jelentett vészhelyzetet a légiirányításnál.

A katasztrófa időpontjában az időjárás valóban viharos volt Houston környékén, a meteorológiai radarképek szerint a Trinity-öböltől nem messze húzódott a villámokkal gazdagon ellátott viharfront.

A huszonhat esztendős, 430-as gyártósori számot, két GE CF6-80C2B6F hajtóművel repülő 767-375ER típusú utasszállító gépként állt szolgálatba a 2001-ben az Air Canada légitársaságba olvadt Canadian Airlines-nál 1992 elején, majd több másik társaság színeiben repülve 2016 januárjában ideiglenesen leállították. Ezután egy lízingszerződéssel az akkor már wingletekkel is felszerelt gép az Atlas Air flottájába került, amely 2016 novemberében Szingapúrban alakíttatta át teherszállító változattá, kifejezetten az Amazonnak végzendő csomagszállító feladatok elvégzésére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.