Kérdőjelek a menetrendváltozás előtt Békésben is

iho/vasút   ·   2012.04.14. 14:56

A MÁV Start Zrt. hivatalos közleménye szerint csakis olyan járatok szűntek meg, melyek kihasználatlannak bizonyultak az előzetes vizsgálatoknál. Ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg lapunknak a Mozdonyvezetők Szakszervezetének helyi képviselője.

– Igenis kihasználtak voltak azok a vonatok is, melyeket megszűntetnek április 15-ével - vázolta a szakszervezet véleményét Czerovszki Zoltán békéscsabai ügyvivő. Kiemelte, minden „a tervek szerint alakult”, tehát amit meg akart lépni az illetékes minisztérium a módosításoknál, meg is lépte.

Megtudtuk, a dél-alföldi térségből 18 mozdonyvezetőnek kínáltak fel állást Budapesten, míg öten egy három hónapos képzésen vehetnek részt. Igaz, ezek csak ideiglenes megoldások, Czerovszki Zoltán szinte biztos benne: lesz állásidő — kérdés, mennyi ideig.

- Az április lemegy úgy ahogy, mivel már megkaptuk korábban a vezénylést, de biztos, hogy többen vagyunk, mint ahány emberre szükség van - folytatta Czerovszki Zoltán, aki szerint „érdekes” dolgok is előfordulnak. Például budapesti mozdonyvezetőket vezényelnek le Békéscsabára a Romániába és az Ausztriába közlekedő tehervonatok miatt - mikor helyben is meg lehetne oldani a munkaerő kérdését –, közben a megyéből másokat a fővárosba visznek.

Gémes Tibor, a Körös Volán személyszállítási igazgatója elmondta, a busztársaság a későbbiekben egyeztetett a szaktárcával, apróbb módosításokat kezdeményeztek. Emellett volt olyan terület, ahol a minisztérium rendelte meg a szolgáltatást.

– Új járattal két helyszínen találkozhatunk. Egyrészt a Gádoros és Fábiánsbestyén közötti szakaszon a munkanapok délelőttjén állítottunk be további buszokat. Másodsorban minden nap Szeghalomról Gyomára este fél nyolckor indul járat, amely szűk két órával később, 21 óra 25 perckor indul vissza. Utóbbi esetben figyeltünk arra, hogy a 19 óra 10 perckor induló pesti vonattal beérkezőknek is legyen csatlakozásuk — sorolta a konkrétumokat Gémes Tibor. Hozzátette, ezenfelül az április 15-étől életbe lépő új, helyközi menetrend csak kisebb korrekciókat tartalmaz, döntően időpont-módosításokat.

– Valamennyi megszüntetett vasúti mellékvonal mentén biztosított az ott élők számára a buszközlekedés. Ezeken a szakaszokon minimális utasszám-növekedést várunk a közeljövőben – hangsúlyozta a személyszállítási igazgató. Elmondta, a tavaly előtti esztendőig változó arányban, de csökkent az utasok száma járataikon. Ugyanakkor az idei esztendőre minimális növekedést várnak.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.