Kész a Szapáry híd a Tisza fölött, 148 méteres nyílásköze rekord ebben a szerkezeti kialakításban

iho/közút   ·   2022.02.22. 15:00
00_m4_szahary_hid

Újabb szakasz készült el az M4-es autóútból Abony és Törökszentmiklós között.

A 27 kilométeres szakasz megépülésével Szolnok megközelítése gyorsabbá és biztonságosabbá válik, a város mentesül az átmenő forgalomtól.

Az M4 gyorsforgalmi út építése 2017-ben kezdődött az Üllő–Cegléd szakasz építésével. Az azóta eltelt majd öt év óta már közel 92 kilométert használhatnak a közlekedők. Kétszer két sávon juthatnak el az M0-tól Abonyig és birtokba vehették a Berettyóújfalu–Nagykereki-országhatár közötti autópálya-szakaszt is.

Az M4 gyorsforgalmi út Budapest–Abony közötti szakaszának folytatásában épülő Abony–Törökszentmiklós közötti szakasz kivitelezése 2019 nyarán indult. A 27 kilométeres gyorsforgalmi úton négy csomópont épült

  • Abony-keletnél,
  • a Jászberényi és
  • a Besenyszögi útnál,
  • valamint Törökszentmiklós-nyugatnál.

Az autósok komfortját két pihenő szolgálja:

  • a Fokorú-pusztai egyszerű és
  • a Szolnoki komplex pihenő, ami a későbbiekben benzinkúttal lesz bővíthető.

A szakaszon huszonhét műtárgy épül, amikből jelentősebbek a Zagyva feletti 168 méter és a Millér ér feletti 110 méteres hidak.

A projekt keretében új híd épült a Tiszára. A Tisza ártéri hídja 415 méter, míg a mederhíd, a Szapáry híd 758 méter hosszú. Ez utóbbi 8327 tonna súlyú, kétpályás, ortotróp pályalemezes, ferde gerincű, egycellás acél szekrényszerkezetekből áll össze. A teherviselő szerkezet összesen 644, átlagosan 13 tonna tömegű fő elem összeillesztéséből készült el. Legkisebb eleme 6,5 tonna, legnagyobb eleme 34,1 tonna. A híd Tisza feletti 148 méteres nyílásköze ebben a szerkezeti kialakításban Magyarországon rekordhosszúságú.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásban valósult meg. A kivitelezést a Colas Közlekedésépítő Zrt., a Colas Hungária Zrt. és a Duna Aszfalt Zrt. végezte nettó 125 milliárd 300 millió forint értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek