Kilőtt a magyar újautópiac áprilisban

iho/közút   ·   2024.05.03. 09:15
mercedes_cla_kecskemet

A forgalomba helyezett új személyautók és kishaszongépjárművek száma is hatalmasat ugrott mind az előző hónaphoz, mind 2023 hasonló időszakához viszonyítva.

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu autópiaci szakértője megvizsgálta a számottevő növekedés okait.

A Datahouse által közétett, legfrissebb adatok szerint idén áprilisban 10 ezer 402 új személyautót helyeztek forgalomba. Ez a tavaly áprilisi számokhoz képest jelentős, 21,4 százalékos, az idei és a tavalyi első négy hónap viszonylatában pedig 10,4 százalékos növekedést jelent. Tehát a 2024. január és április közötti számok szerint mára összesen 42 ezer 75-tel több új személyautó közlekedik a hazai utakon.

További érdekesség, hogy mindeközben kishaszongépjárműből 46,3 százalékkal többet helyeztek forgalomba, mint tavaly áprilisban (összesen 2417-et), míg 2023-hoz viszonyítva, hasonló időszakot felölelő összehasonlításban pedig 22,3 százalékos az ugrás. Az elmúlt négy hónapban tehát 10 ezer 664 új kishaszongépjármű jelent meg a forgalomban.

Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője elmondta:

„Csábító kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat a kereskedők. Tavalyhoz képest akár tíz–tizenöt százalékos csökkenést mutatnak a rendelhető és készleten lévő új autók átlagárai a hirdetőink kínálatában. Ez nagyban hozzájárult az újautópiac ugrásszerű növekedéséhez is. Az elmúlt két év adatait áttekintve jellemzően az év első felében futottak fel az újautó-eladások, amit hol kisebb növekedés, hol kisebb csökkenés követett. A vevőknek a következő egy–két hónapban érdemes lehet új autó vásárlásába belevágni, mert ebben az időszakban még számos kedvezményes ajánlattal találkozhatnak.”

(Nyitóképünkön egy Kecskeméten gyártott Mercedes-Benz CLA személyautó. Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.