Kínai motorvonatokat vesz Macedónia

iho   ·   2014.07.02. 19:00
400px_mz_csr

Macedónia nemzeti vasútja, a Makedonski Železnici (MŽ) és a CSR Zhuzhou június végén Skopjéban írta alá a négy háromkocsis dízel- és két, 25 kilovolt 50 hertzes áramnemről üzemelő, szintén háromkocsis villamos szerelvény szállításáról szóló megállapodást a tendereztetési eljárást követően. A kínai gyártó most építhet először személyszállító vasúti járműveket európai vasúttársaságnak – írja a Railway Gazette.

A száznegyven kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességű, alacsonypadlós motorvonatokon körülbelül kétszáz utas fér majd el. A szerelvények utastere légkondicionált lesz, a WC-k vákuumos rendszerűek, de külön tér áll majd a mozgásukban korlátozottak részére is. A járműveket a macedón igényekhez szabják, beleértve az európai interoperábilitási előírásokat (TSI) is.

Hat új motorvonatot vásárol az MZ, harmincöt év után először<br>(forrás: Railway Gazette)

A macedón közlekedési minisztérium szerint a beszerzés huszonöt millió eurós költségét egy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által biztosított, ötvenmillió eurós kölcsönből fedezik. A hitelből 13,2 milliót a ŽOS Trnava kap: a szlovák gyártótól százötven vagont rendelt meg 2013 októberében az MŽ, valamint további tízmillió juthat a jelenlegi gördülőállomány felújítására is.

Az első motorvonat leszállítása 2015 júliusában kezdődhet, az utolsó kínai szerelvény pedig 2016 elején esedékes – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek