Kiöntöttek a folyók New York környékén

MTI   ·   2011.08.28. 14:38

Az Irén hurrikán okozta hatalmas esőzések következtében vasárnap reggel kiléptek medrükből New York folyói. A hurrikán következtében 3 millióan maradtak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partvidékén, és eddig legkevesebb tíz ember vesztette életét.

Az Irén, amelynek intenzitása a Karib-tenger térségében még hármas fokozatú volt, vasárnapra a Nemzeti Hurrikán Központ szerint trópusi viharrá szelídült, de a széllökések sebessége helyenként így is eléri az óránkénti 104 kilométert.

A legnagyobb veszélyt az áradás jelenti, mondta vasárnap a Fox News televíziónak Craig Fugate, a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) vezetője. Craig szerint a legtanácsosabb továbbra is otthon maradni. A parti őrség ugyanakkor vasárnap bejelentette, hogy még vasárnap helyreállhat a New York-i kikötő forgalma. Erősebb széllökéseket vasárnap inkább a New Yorkkal határos New Jersey államban tapasztaltak.

Alsó-Manhattanben mind a Hudson, mind az East River kiöntött. New York és New Jersey Kikötői Hatósága az áradás miatt lezárta a Holland alagút északi járatát. Philadelphiánál a Darby folyó is kiöntött.

AquaDam típusú mozgógátat építenek a Penn Station előtt (Sam Zambuto felvétele)

A marylandi Calvert Cliffs-i atomerőmű egyik reaktora szombat éjjel automatikusan leállt, miután egy, az épületről az erős szélben levált alumíniumdarab eltalálta a létesítmény transzformátorát. Az erőmű vezetése vasárnap nyilatkozatot adott ki, amely szerint sem az alkalmazottakat, sem a környék lakót nem fenyegeti veszély.

Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Baltimore-ban és New Jerseyben vasárnap teljesen leállították a metró- és a buszközlekedést. Az utasforgalom leghamarabb hétfőn indulhat újra.

Buszok állnak a Broadwayn a Kingsbridge Depot felé (fotó: Jeanette LaFond)

Kapcsolódó hírek