Kisgyermekes bérlet Pécsen, ha megszavazzák

iho   ·   2013.11.14. 10:52

Kedvezményes árú kisgyermekesbérletet vezetnének be Pécsett januártól, amit a gyed, gyes, gyet, tgyás ellátásokra jogosultak, illetve azok vásárolhatnának meg, akik ápolási díjat vesznek igénybe gyermekük után (szülő, nagyszülő). Mindehhez kell az is, hogy a közgyűlés többsége igennel szavazzon a Nagy Csaba alpolgármester által jegyzett előterjesztésre – írja a baranyai portál.

A bérletre való jogosultságot a kifizetőhelytől kapott eredeti igazolás vagy megállapító határozat bemutatásával lehetne igazolni. A javaslat szerint a nyugdíjas- és diákbérletekhez hasonlóan a kisgyermekesbérlet is alanyi jogon, jövedelmi háttér vizsgálata nélkül járna, és a jogosult a gyermeke nélkül is utazhatna a bérlettel.

Azzal is indokolja mindezt a tervezet, hogy ott, ahol ezt a bérlettípus bevezették, megnőtt az utasforgalom. Vagyis végső soron többet nyernének az újítással, mint amennyit veszíthetnek azzal, hogy a ma összvonalas bérletet váltó gyermekesek a jövőben az olcsóbb megoldás mellett döntenének. Az összvonalas bérlet 6700 forintba kerül, a tanuló/nyugdíjas áron bevezetendő kisgyermekesbérlet viszont 3300 forint lenne.

A Tüke Busznál arra számítanak, hogy nőni fog az utasforgalom. Úgy vélik, kisgyermekesbérletből a jövőben havonta átlagosan 2-400 darabot adhatnak majd el, s hogy a jövőbeni vásárlók 20-30 százaléka lenne olyan, aki előtte összvonalas bérletet vett, 70-80 százalékuk pedig reménybeli új utas lehet.

Néhány bérlettípust azonban meg is szüntetnének: a bérletigazolvány nélküli, havi „felmutatós” bérletből alig adtak el, ezért kivonnák a forgalomból. Nem lenne a jövőben heti (hétfőtől vasárnapig érvényes) összvonalas bérlet sem, helyette a 270 forinttal drágább, 7 napra szóló jegy maradna. Megszüntetnék a kizárólag egy buszjárat vonalára szóló „egyvonalas” bérletet is, az új, fonódó buszhálózat jellemzői miatt. (Az összevont, hosszabb útvonalon közlekedő járatokra már sokkal inkább megérné az összvonalasnál 1350 forinttal olcsóbb „egyvonalas” bérletet venni.)

Havonta átlagosan 42 104 darab bérletet értékesít a Tüke Busz Zrt. A bérletekből a pécsi buszos cég az összes bevételének több mint a felét szerzi meg, 52 százalékot. A fennmaradó összeg nagy része az állami és az önkormányzati támogatás. A vonalbérletek aránya az összes átlagos értékesített bérletnek csupán a 4,2 százaléka, ugyanakkor így is majdnem ezernyolcszáz ember vesz egy hónapban Pécsett „egyvonalas” bérletet valamelyik járatra.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek