Kisvasutak Napja a LÁEV-en

Szever Dániel   ·   2013.09.10. 09:00
CSC_8285

Szeptember első szombatján a vonatozáson kívül számos egyéb esemény tarkította a hazai kisvasutak közös ünnepét. A Fazola-kohónál főként családi jellegű színpadi programok, koncertek és táncos bemutatók zajlottak, ám a lillafüredi állomás közelében lévő helyszínek inkább a közlekedés iránt érdeklődőket vonzották. Itt a vonatról leszállók egyből két régi MKV-s Ikarus buszt csodálhattak meg: egy 620-ast, valamint egy 31-est , utóbbi - hazánk egyetlen veteránvizsgás autóbusza. Rajtuk kívül itt terepasztallal, és a keskeny-nyomközű vonalaink életének hétköznapjait bemutató fényképes tablókkal találkozhattunk.

Nagy érdeklődést keltettek az Ikarus 31-es felújításának fázisai is<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)</br>

A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton (LÁEV) ezen a különleges napon a megszokott díjszabástól eltérően egy karszalag viselésével korlátlanul lehetett utazni valamennyi szerelvényen, de a szalag egyéb programokra is biztosította a belépést. A vonatok reggel 9-től körülbelül 19 óráig közlekedtek. Menetrendi eltérések szinte minden esetben előfordultak, amiben közrejátszhattak a szokatlanul hosszú, és utasokkal telt menetek. Esős idő esetén kérdéses, hogyan küzdöttek volna meg így az emelkedős pályaszakaszokkal.

Egy Fazola-kohó megállóhelyre érkező szerelvény

Nem csoda, hogy a Kisvasutak Napjának Lillafüred lehetett az idei házigazdája: az Északerdő Zrt. kezelésében álló LÁEV C50-es dízelmozdonyát felújították a sorozat megjelenésének hatvanadik évfordulója alkalmából. Emellett többféle más korszerűsítés is zajlott az elmúlt hónapokban. A járműfelújítások mellett a sínek és a talpfák cseréje, erősítése is folyik. A július közepén megjelent cikkünk megírásáig háromszáz talpfát cseréltek ki.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek