Kisvasúti hajtott forgóvázat mutattak be a MÁV Vagonnál

iho   ·   2019.02.24. 11:15
18forgovaz

A kisvasutak fejlesztési feladataira az utóbbi években készült koncepciók mindegyikében nagy hangsúlyt fektettek az ökoturisztikai szerepre és az ezzel járó feladatok növekedésére; ennek fontos feltétele a vasúti pálya és a járműpark megújítása. Új kisvasúti járművek gyártásához azonban Magyarországon mindeddig nem állt rendelkezésre az egyik legfontosabb egység: a korszerű, keskeny nyomközű, hajtott futómű (forgóváz). A most bemutatott fejlesztésnek hála a MÁV Vagonnál évtizedek alatt felhalmozódott szaktudás, tapasztalat a hazai kisvasutak számára is elérhetővé, hasznosíthatóvá vált, Szilvásváradtól Csömödérig, Mesztegnyőtől Királyrétig – áll a MÁV közleményében.

Krisztián Árpád a MÁV Vagon Kft. és Sőrés Árpád az Invent Mérnökiroda Kft. ügyvezetője a forgóváz prototípusával (fotók: Vörös Attila)

Az Invent Mérnökiroda Kft. a korszerű, keskeny nyomközű, hajtott forgóvázak hiányát felismerve pályázott hajtott forgóváz prototípusának kifejlesztésére és legyártására, és nyert támogatást a GINOP-2.1.7-15-2016-00424 számú pályázattal.

A kifejlesztett forgóváz főbb jellemzői:

  • karbantartási igénye alacsony;
  • kis tömegű (ezen belül minimálisra csökkentett a rugózatlan tömeg);
  • többlépcsős rugózásának köszönhetően kíméli a vasúti pályát;
  • „terepjáró”, azaz jól alkalmazkodik a különböző, eltérő állapotú vasúti pályákhoz; megfelelő futásbiztonságot és utaskomfortot biztosít;
  • a hajtott és a futó forgóvázak legtöbb elemének azonossága biztosított;
  • kialakítása környezetbarát, zajszintje alacsony;
  • zárt, illetve javított tömítéssel lezárt kenőanyagterek jellemzik.

A forgóváz tervezői, megépítői, a kisvasutak képviselői és más meghívottak tekintik meg a terméket

A prototípus forgóvázalkatrészeinek gyártás-előkészítését, gyártását és a forgóváz összeszerelését a komoly forgóvázgyártói múlttal rendelkező (és természetesen a szükséges gyártói tanúsításokkal is rendelkező) MÁV Vagon Kft. végezte Székesfehérváron. A gyártáshoz szükséges speciális eszközök, így a hossz- és kereszttartó hegesztőkészülékek, illetve a forgóvázkeret-hegesztő készülék szintén a MÁV Vagonnál készültek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek