Kiszuperált tehervagonokból állítottak harminc kilométeres barikádot az oroszok az ukrán határra

iho/vasút   ·   2024.02.14. 10:00
Szénvonatok a murmanszki rendezőben

A több mint kétezer kocsiból összerendezett Cárvonat a fronttól hat kilométerre ukrán támadás esetén tölt be védelmi funkciót.

A washingtoni Institute for the Study of War (ISW) közlése szerint az elmúlt kilenc hónapban, a megszállt donyecki régióban lévő Olenivka és Volnovaha települések közötti mintegy harminc kilométeres szakaszon, az oroszok egy több mint kétezer tehervagonból álló blokádot alakítottak ki a fronton.

A Cárvonatnak elnevezett, mintegy harminc kilométeres, helyenként kettős sorba rendezett passzív elegy valószínűleg védelmi vonalként szolgál majd Kijev jövőbeli támadásai ellen, de az ISW ugyanakkor azt sugallja, hogy az oroszok más célra is összeállíthatták a vonatot, ám azt nem részletezik, hogy mi lenne az a cél. A Cárvonat meglétét, pontosabban elkészültét februárban készült műholdfelvételek igazolják; az oroszok még 2023 júliusában kezdték el összeállítani a szerelvényt.

(Forrás: i.dailymail.co.uk)

Az Olenivka és Volnovaha közötti vasútvonal körülbelül hat kilométerre húzódik a frontvonaltól, és a csatatér azon szakaszán található, amely viszonylag csendes volt akkor, amikor az orosz erők megkezdték az elegyrendezést. A 2022 kora tavaszán földig lerombolt Volnovaha eredetileg fontos vasúti csomópont, itt futnak össze a donyecki régiót  Oroszországgal és a Zaporizzsja megyét a Krímmel összekötő fővonalak, illetve innen indul délre a mariupoli szárnyvonal.

Elemzők megjegyezték, hogy az orosz erők a közelmúltban jelentéktelen területi előnyöket értek el a térségben.

(Nyitóképünk illusztrációm a murmanszki rendezőpályaudvaron felsorakozó szénvonatokat ábrázolja)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek