Klímakamrában gyötrik az eszközöket a főiskolán

iho/biztos út   ·   2012.03.17. 14:00

Gyorsan öregednek a tárgyak a Dunaújvárosi Főiskolán. Legalábbis a négy éve felállított élettartam-kutató laboratóriumban, amelynek gépparkja fontos újítással büszkélkedhet. A felsőoktatási intézmény Magyarország legnagyobb rázógépével és az egyik legnagyobb hősokkgéppel rendelkezik. A szakemberek a visszapillantó tükrök tesztelésétől az űrkutatási eszközök öregítéséig végeznek kutatásokat.

Ezek célja, hogy a különböző termékeket gyártó vállalatok a lehető legtöbb és legpontosabb információkhoz jussanak az eszközök, berendezések élettartamáról. Az öregedés és károsodás mértékét statisztikákkal, hasonló termékek viselkedésének megfigyelésével vagy mesterséges öregítéssel, vagy más néven gyötréssel igyekeznek meghatározni.

A vénítő technológiában élenjáró intézmény folyamatosan bővíti eszközeit, két rázógépe közül az egyik a legnagyobb hazánkban. A klímakamrával felszerelt berendezés maximálisan 600 kilogrammot tud megmozgatni, egyszerre akár 16 csatornáról lehetséges a rázási folyamat szabályozása. A géppark továbbá az ország egyik legnagyobb méretű hősokkgépével bővült, amelynek hűtött és fűtött terei egyenként 300 literesek.

A Vötsch klímakamra<br />(fotó: Dunaújvárosi Főiskola)

„A laboratórium folyamatosan megújul, lépést tartunk a legújabb technikai vívmányokkal. Újabb mérőcsatornák felszerelésével és továbbfejlesztett szoftverek kialakításával képesek vagyunk ma már az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) teszthelyeként is működni. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Európai Campus az ország közepén” elnevezésű európai uniós és állami társfinanszírozású projekt keretében hazánk legerősebb klímakamrával ellátott rázógépével, és vízhűtő berendezéssel is gazdagodott a laboratórium” – ismertette a részleteket dr. Jenei István, a Dunaújvárosi Főiskola docense.

A laboratórium kezdetben a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyára által gyártott autóipari elektronikus egységek öregítését végezte, valamint az ott előállított autóalkatrészek élettartamának tesztelésén dolgozott. A kutatóbázis indítását követően, a folyamatos beruházásoknak köszönhetően egyre több és sokszínűbb ipari szegmensből kap megrendelést a főiskola: ma már a BME Áramlástan Tanszékétől az autótükör-gyártón át az ESA-ig különböző ipari szereplők adnak feladatokat a főiskolának.

A TIRA rázógép

Kapcsolódó hírek