Koncesszióba adja a kormány a mobilfizetést, a nyertessel nyolc évre szerződnek

iho/közút   ·   2021.01.05. 09:00
01_parkoloautomata_budapest

A jogszabály értelmében a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda dönt majd egy koncessziós eljárásban, hogy nyolc évig mely magáncég üzemeltetheti tovább az állami monopóliumot.

A parlament által elfogadott törvény szerint már 2021-ben egy koncessziós eljárás keretében – nyolc évre – magánkézbe kerülhet az állami mobilfizetés üzemeltetése. A törvény kimondja, hogy a jövőben BKV-, Volán-, MÁV-jegyek, autópálya-matricák, parkolási jegyek online értékesítése kötelezően csak nemzeti mobilfizetési platformon keresztül bonyolódhat – írta meg a Népszava.

A döntés nemcsak az önkormányzatoknál okozott meglepetést, hanem az állami cégeknél is. A MÁV például a törvényjavaslat elfogadása előtti napokban élesítette az elektromos jegyrendszerének, az Elvirának az újabb verzióját, amelynek egyik újdonsága, hogy kapcsolódik a vasúttársaság mobilapplikációjához.

(illusztrációk: Vörös Attila)

A Népszava azt is hangsúlyozza,

„a kihirdetett jogszabály szerint a kényelmi díjat eltörlik, vagyis a magánszemélyek számára olcsóbbá válhat a szolgáltatás. A megrendelő cégeknek kötelező lesz szerződni az új magáncéggel. A rendszerbe bekényszerítik az önkormányzatokat is, így a jövőben minden önkormányzati közlekedési cég, illetve parkolási társaság kénytelen lesz szolgáltatási díjat fizetni (jutalékot) fizetni a majdan kiválasztandó magánüzemeltetőnek.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek