Koronavírusteszt a Lions Coachokon: a légikondicionálók működése nem terjeszti a fertőzést

Kiss Bertalan   ·   2021.03.13. 12:50
15

Már a járvány kezdeti szakaszában felmerült a kérdés, mennyire lehetnek hatékonyak a közösségi közlekedési eszközökön lévő szellőztető- és légkondicionáló berendezések, segítik-e vagy inkább hatékonyan fékezik a vírus terjedését? Biztonságban vagyunk-e vagy sem? A legutóbbi vizsgálatok, tesztek egyre pontosabb és megbízható eredményeket hoztak.

Az MAN egyik sikeres modelljét, a Lion’s Coach-ot vetette alá a vizsgálatoknak – gyakorlatban és számítógépes szimulációval is. Szinte minden megrendelő ugyanazt a kérdést tette fel: mennyire biztonságos az intenzív légcsere és hűtés-fűtés az utasok szempontjából.

Első lépésként a gépkocsivezető munkahelyét a lehetőségekhez képes leválasztották, hasonlóan a városi buszokon alkalmazott megoldással. Ez utóbbi csak Európa keleti részén teljesen megszokott, holott minden gyártónál opciós tétel.

A Lion’s Coach-ban alkalmazott légkondicionáló- és szellőztető-berendezések nagyon intenzív légcserét tesznek lehetővé, akár 2–4 perc alatt kicserélődik a levegő az autóbuszban. Száz százalékban mégsem lehet kizárni a koronavírus jelenlétét, de a légcsere intenzitása, a légáramlatok iránya (elszívás és befújás), valamint a háromlépcsős légszűrés igen hatékonyan csökkenti a fertőzés kockázatát. Sőt, a kísérletek alátámasztották, hogy a maszknélküli utasok közelsége és a helytelen viselés jelenti a legfőbb kockázatot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek