Korrupt vasutasokat keres a román ügyészség

MTI   ·   2012.10.25. 12:52

Kommandósokkal állíttatta elő a román ügyészség csütörtökön az állami vasúttársaság (CFR) több mint nyolcvan ellenőrét és igazgatóját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szervezett bűnözői csoportot alkotva osztoztak a menetjegy nélkül utazóktól elfogadott csúszópénzeken.

A gyanúsítottakat kisbuszokkal szállították kihallgatásra Kolozsvárról, Krajováról és a bukaresti közlekedési minisztériumból a Brassó megyei törvényszék mellett működő ügyészségre. A vádhatóság szóvivője szerint csaknem egy éve nyomoznak az ügyben, és nemcsak a kalauzokat, hanem a CFR ellenőrző szerveinek egyes alkalmazottait, sőt igazgató beosztású vezetőket is korrupcióval gyanúsítanak.

Stefan Roseanu, a CFR személyszállítási vállalatának igazgatója elmondta, hogy az ügyben a társaság több mint kétszáz alkalmazottja ellen folyik vizsgálat. Az igazgató becslése szerint az utasok 30 százaléka utazik menetjegy nélkül a CFR járatain, s ez évente 100-150 millió lejes (6,5-10 milliárd forint) veszteséget okoz a társaságnak. Roseanu hozzátette: a CFR személyszállítási vállalatának 14 ezer alkalmazottja van, a kalauzok átlagbére pedig nem éri el a havi 300 eurót (mintegy 85 ezer forint).

A CFR rendszeresen szervez razziákat: a vonatokat menet közben leállítják kisebb állomásokon, vagy éppenséggel a nyílt mezőn, és a rendőrség bevonásával ellenőrzik a menetjegyeket. A legutóbbi ilyen akcióban, október elején egy Fetesti és Bukarest között közlekedő, ingázókat szállító vonaton több mint négyszáz olyan utast találtak, akinek nem volt érvényes jegye vagy bérlete. A társaság szerint azonban a kirótt bírságok több mint 80 százalékát képtelenek behajtani, ezért a CFR a héten azt javasolta a törvényhozóknak: kötelezzék közmunkára azokat, akik nem fizetik ki a bliccelés miatt rájuk kiszabott bírságot.

Kapcsolódó hírek