Korszerűsödik Helsinki villamos-járműállománya

iho/vasút   ·   2016.12.22. 07:00
artic-skoda

A Helsinki közösségi közlekedését lebonyolító társaság (Helsinkin Liikenne, HKL) két részletben szerez be villamosokat a Škoda Transportation – vállalatcsoport finnországi leányvállalatától, a Transtechtől. A két részlet összesen 49 Artic-típusú, 27 méter hosszú, alacsonypadlós, egyirányú, méteres nyomtávon közlekedni képes jármű beszerzését teszi lehetővé.

A beszerzés összköltsége 150 millió euró. A szerződést kezdetben 40 jármű szállítására kötötték meg, még 2011 decemberében, ebből 14 jármű már meg is érkezett a közlekedési vállalathoz a Transtech otanmäki üzeméből. A szerződés tartalmaz egy további 20 járműre vonatkozó opciót, 2018-19 évi szállítással.

A gyártó pótalkatrészeket és fenntartási technológiát is szállít.
Terven van további 29 villamos beszerzése a Raide-Jokeri közötti light-rail – vonalra, mely Helsinki és a vele összenőtt város, Espoo között 2022-re épül meg. Ezek kétirányú járművek lesznek, 34 méteres hosszal, a prototípus leszállítása már 2018-ban megtörténik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek