Kövezések és homokpadok

MTI   ·   2013.08.09. 16:48
Fokozott körültekintést igényel a hajózás a Tisza középső szakaszán, a nyári nagy meleg és a csapadék hiánya miatt ugyanis jelentősen csökkent a folyó vízszintje. Tekintettel arra, hogy a vízállás immár alacsonyabb a 205 centiméternél a szolnoki vízmércén, a Kisköre és Csongrád közötti II. osztályú vízi út mélysége és hajóút-szélessége jelenleg nem biztosított. Ezért az érintett folyószakaszon hajózni kizárólag saját felelősségre lehet.

Az alacsony vízállás miatt a kövezések és a homokpadok megjelentek a mederben, ami balesetek forrása lehet a figyelmetlenül közlekedők számára. Ezeken a helyeken előfordulhat fennakadás, partra futás, ami a hajótestben és a csónakmotorban egyaránt kárt tehet és személyi sérülést is okozhat.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság szerint az elmúlt időszakban anyagi kárral járó baleset már történt a folyón, ezért a hatóság az javasolja a hajósoknak, hogy a Tiszán közlekedve fokozott figyeljenek a megváltozott viszonyokra, és indulás előtt tájékozódjanak az adott terület vízszintjeiről, sajátosságairól.

Kapcsolódó hírek