Kreplje elágazás

Vörös Attila   ·   2015.07.28. 16:15
400_elag

Aki megnézte az Isonzó Expresszen készült videónkat, talán feltűnt egy érdekes vasúti elágazás. De hova vezet ez a vasút? Miért van rajta vágányzáró tárcsa?

Az elágazás Štanjel és Sežana közt félúton, Kreplje településen van. A Jesenice–Nova Gorica–Trieszt, azaz a Bohinj vasút 1948-ig az itt jobbra ágazó vonalon érte el Triesztet – az olasz határ ide már csak alig két és fél kilométerre van. A szakaszt 1906-ban adták át a forgalomnak. Tito a második világháború után azonban a vasútvonal jugoszláv területen tartása mellett döntött, ezért a jesenicei vasutat Sežanába kötötte be.

A Kreplje–Villa Opicina szakaszt az épülése századik évfordulóján, 2006-ban kitisztították, közlekedésre alkalmassá tették és különvonatokat is közlekedtettek rajta. A 2000-re megépült Udine–Tarvisio–Villach vasútvonal miatt a krepljei olasz vasúti határátmenet szerepe azonban teljesen megszűnt, Olaszországból Ausztriát az új fővonalon érik már el a Nova Gorica–Jesenice irány helyett.

Emlékvonat érkezik Krepljébe Villa Opicina felől 2007 nyarán. A másik vágány vezet Sežana felé<br>(Panoramio/rkosič)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek