Kütyük a gépeken: egy biztos, mindenki mást mond és gondol

Garai Szakács László   ·   2017.04.03. 11:30
cim5

Nem is olyan régen írtunk arról, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint elfogadhatatlan az elektronikai eszközök kitiltása egyes légijáratok fedélzetéről. Erre most Horváth József biztonságpolitikai szakértő arról nyilatkozik az M1-en, hogy szerinte számolni kell azzal, hogy egy merénylő laptopba rejtett robbanószerkezetet hoz működésbe egy repülőgép fedélzetén, ezért indokolt az elektronikai eszközök használatának tiltása a repülőgépeken.

Mondhatnánk erre akár azt is, az M1-en nyilatkozott a szakértő, ám ne legyünk ennyire bornírtak! Horváthot arról kérdezték, hogy a brit hírszerzés azt feltételezi, terroristák kifejleszthettek olyan módszereket, amelyekkel úgy tudnak robbanóanyagot elrejteni a laptopokba és mobiltelefonokba, hogy azokat a repterek biztonsági átvilágítási rendszere ne észlelje.

Kifejtette: a technológiai fejlődés a terrorizmusban is megjelenik, „reálisan számolni kell” azzal, hogy egy merénylő egy laptop akkumulátorának helyére olyan hatékony robbanószert helyez el, amely képes lyukat ütni egy repülőgép oldalába, amitől lezuhanhat a gép. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok megtiltotta több országban, hogy az onnan felszálló, Amerikába tartó repülőgépek fedélzetére laptopot vihessenek fel – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy okostelefonba is el lehet-e rejteni robbanószerkezetet, Horváth József úgy válaszolt, ezt nem lehet kizárni, a fejlődés olyan gyors, hogy talán fél év múlva azt kell előírniuk a biztonsági szerveknek, hogy „semmiféle elektronikai eszközt biztonsági okokból” nem lehet felvinni a gépekre.

– Sajnos a repülés olyan „emelt szintű kockázati tényezővé” vált, hogy ezeket a szigorításokat lépésről lépésre be kell majd vezetni – hangoztatta a szakértő. Kérdés persze, hogy tényleg ez lehet-e a megoldás, és ha igen, akkor mennyire lehet ez életszerű?

Biztonságban lennénk, ha minden kütyü a csomagtérben utazik? Várjuk véleményeiket!

Ön engedné-e az okos eszközök fölvitelét a repülőgépekre?
Igen.
Nem.
online poll creator

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.