Leáll a gemenci erdei vasút a dunai árhullám miatt

MTI   ·   2019.05.31. 08:27
989

Szüneteltetik a gemenci erdőben az erdei vasúti közlekedést a dunai árhullám miatt, mivel az egymást követő árhullámok miatt Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének egyharmada víz alá kerül – közölte a Gemenc Zrt. csütörtökön. A tájékoztatás szerint a vasút közlekedését két szakaszban szüneteltetik. Június 1-jétől nem jár a Rezét gőzös, az általa vontatott nosztalgiavonatok helyett is dízel vontatású szerelvények állnak forgalomba Pörböly és Malomtelelő állomás között. Keselyűsből ezen a napon nem indulnak vonatok Gemenc-Dunapartra. Június 2-ától pedig a vasút teljes szakaszán szünetel a vonatközlekedés.

Június 2-ától a Duna apadásáig teljesen leáll a gemenci erdei vasút (fotó: Fritz Gergely)

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen az ország legnagyobb, tizenkét méteres törzskerületű fája, a „pörbölyi titán”, valamint az Országos Kékkör Lassi–Pörböly–Baja-Dunafürdő közötti szakaszán sem lehet túrázni. Elmarad továbbá a június 1-jére, a pörbölyi Ökoturisztikai Központ által meghirdetett kenutúra, és az árhullám elvonulásáig a központban szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést.

Az erdőgazdaság felhívta a figyelmet arra is, hogy a Duna mellék- és holtágaiban, köztük a Rezéti-Dunán az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa veszélyezteti a vízen lévőket. Ezért az egyéni túrára készülőket arra kérik, hogy a fokozott balesetveszély miatt a gemenci hullámtéri területeken halasszák el a tervezett vízitúrákat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek